Judecatoarea Camelia Bogdan va fi nevoita sa-si execute stagiul disciplinar la Curtea de Apel Tg. Mures! Cererea sa de revizuire a pedepsei, respinsa de Curtea Suprema

Contestatia in anulare prin care judecatoarea Camelia Bogdan a atacat sanctiunea mutarii disciplinare, pe o perioada de sase luni, la Curtea de Apel Targu Mures a fost respinsa, luni, 19 martie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


In aceste conditii, Camelia Bogdan a anuntat ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului, considerand ca i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil.

Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura, fiind acuzata ca a predat cursuri unor functionari APIA, in perioada in care judeca dosarul ICA, in care Ministerul Agriculturii era parte civila. Excluderea a fost anulata, insa, de ICCJ, care a decis sanctionarea sa disciplinara cu mutarea, timp de sase luni, de la Curtea de Apel Bucuresti la Curtea de Apel Targu Mures.

Chiar si in aceste conditii, judecatoarea nascuta la Timisoara nu s-a declarat multumita de solutia Inaltei Curti si a apelat la o cale extraordinara de atac, respectiv contestatia in anulare.

Pe parcursul procesului, Camelia Bogdan a facut mai multe contestatii. Judecatoarea a contestat regulamentul ICCJ, care prevede posibilitatea ca motivarea deciziilor sa fie redactata de magistrati-asistenti in locul judecatorilor din completul care a dat o decizie. CCR a stabilit ca articolul de lege in baza caruia acest lucru a fost posibil este neconstitutional. Totusi, ICCJ a respins contestatia Cameliei Bogdan.

Ulterior, judecatoarea a depus cereri de recuzare a unor judecatori din completul de la ICCJ, inclusiv a presedintei Iulia Tarcea. Presedinta ICCJ a fost acuzata de Camelia Bogdan ca ar fi in incompatibilitate, deoarece face parte dintr-un complet care judeca o contestatie la o decizie a CSM, for in care Tarcea este membru de drept, incalcand astfel articolele 41 si 42 din Codul de Procedura Civila.

Camelia Bogdan a precizat ca ICCJ i-a respins contestatia ca neintemeiata, nu ca inadmisibila, ceea ce ii ofera sperante in privinta demersurilor sale la CEDO. (V.E.)

Leave a Reply