Amenzile abuzive aplicate de politisti, decontate de IPJ Timis! Judecatoria Deta a anulat un alt proces-verbal intocmit de seful Politiei Banloc si a obligat Inspectoratul la plata sumei de 1.020 lei

Activitatea sefulului Postului de Politie Banloc, care genereaza neliniste in comunitate, continua sa fie tolerata de conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, in ciuda zecilor de sesizari venite din partea cetatenilor, care reclama amenzile abuzive aplicate de acest autentic campion al apararii linistii si ordinii publice din judet.


Chiar daca o parte dintre procesele sale verbale, prin care constata si sanctioneaza contraventii iluzorii, sunt anulate de judecatori, iar IPJ Timis este obligat la plata cheltuielilor de judecata, agentul sef principal Florin Ciontea beneficiaza – mai cu seama dupa cazul agentului Dumitru Duma, de la Politia Recas – de girul sefilor sai ierarhici, care spun ca doar in acest mod se tine sub control fenomenul contraventional din comuna, iar seful de post raporteaza rezultate maxime la indicatorul amenzi.

Dar, sa vedem daca fermitatea sefului Postului de Politie Banloc nu intra, cumva, si in categoria exces de putere. Sau, mai legal spus, abuz in serviciu…

La sfarsitul lunii noiembrie 2016, un localnic din Banloc a reclamat faptul ca i s-a retras abuziv permisul de conducere de catre agentul sef principal Florin Ciontea, in urma unei interpretari eronate a Codului Rutier.

“In data de 23 noiembrie, pe drumul ce leaga Banlocul de Deta, mi-a iesit o caprioara in fata. Am franat brusc, insa caprioara a cazut pe partea din fata a masinii, avariindu-mi spoilerul. In rest nu s-a intamplat nimic, animalul nu a fost accidentat. A doua zi m-am prezentat la politie pentru intocmirea documentelor de constatare. Seful de post m-a anuntat ca-mi suspenda carnetul pe 3 luni si ma amendeaza, pentru ca nu am respectat legea. I-am spus ca puteam sa nu vin la post, ca legea nu ma obliga, insa am facut-o din spirit civic. In baza articolului 79 din Codul Rutier, m-a sanctionat contraventional, desi legea spune clar ca, daca detii o asigurare facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului autovehicul, nu esti obligat sa te prezinti la politie”, ne-a declarat la vremea respectiva Daniel Ionita.

Judecatoria Deta nu a avut nevoie de foarte mult timp pentru a constata abuzul politistului, astfel ca la data de 09.02.2017 a admis plangerea sa contraventionala.

“Anuleaza procesul verbal de constatare a contraventiei seria CP, nr. 8197394 din data de 24.11.2016. Obliga paratul la plata catre reclamant a sumei de 1.020 lei cu titlul de cheltuieli de judecata”, se mentioneaza in Hotararea 242/2017. In conditiile in care nu exista o lege a raspunderii personale a politistului, plata cheltuielilor de judecata a cazut in sarcina IPJ Timis.

Cu siguranta, daca legislatia ar permite actiunea in regres fata de angajatii MAI care abuzeaza de functie, iar acestia ar fi obligati sa plateasca din propriul buzunar amenzile fara temei juridic, politistii, in general, si sefii de post, in special, ar pierde o parte din asa-zisa forta a legii cu care reusesc sa terorizeze comunitatile locale. (Vlad Enciu)

3 thoughts on “Amenzile abuzive aplicate de politisti, decontate de IPJ Timis! Judecatoria Deta a anulat un alt proces-verbal intocmit de seful Politiei Banloc si a obligat Inspectoratul la plata sumei de 1.020 lei

  1. In acest articol se simte mâna unui lider de sindicat al polițiștilor, originar din Banloc, pensionar. Poate ca ar trebui mai mult sa apere interesele polițiștilor ( mai cu seama ca primește si o indemnizație bănească Codin contribuția polițiștilor) si nu sa aplece urechea la consătenii săi. Poate ca polițistul a greșit si instanța a stabilit acest lucru

  2. Dar sentința nu este definitiva. De aici si pana la afirma ca terorizează comunitatea locală. Jenant.

Leave a Reply