FEST-FDR2018! Timisoara, rol principal pe scena celui mai important festival al artei dramatice din Romania. 23 de spectacole de teatru, muzica, dans, teatru acrobatic la inaltime, teatru cu papusi in marime naturala (P)

Emotii, sentimente contradictorii, lumini, umbre, culori, dans, muzica, tragedie, drama, comedie. Spectacole in salile Teatrului National din Timisoara si in afara lor.


Sambata, 5 mai – incepe o noua editie a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti. 

Organizat de Teatrul National si sustinut de Primaria si Consiliul Local Timisoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din Romania dedicat dramaturgiei nationale in identitatea ei distincta si, totodata, coerenta in plan european.

Anul acesta, festivalul lanseaza o provocare atat creatorilor, cat si publicului, plasand toate evenimentele sale intr-un concept care traduce insasi dinamica societatii: Involutie – Revolutie – Evolutie.

„Involutie – Revolutie – Evolutie este schema dialectica ce caracterizeaza orice parcurs social, cultural si de gandire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune ca tema aleasa pentru aceasta editie a festivalului este una generoasa.

In mod sigur, daca intr-un festival nu incerci sa marchezi involutia unui proces artistic, este imperios necesar sa vorbesti despre evolutia si (uneori) chiar despre revolutia stilistica a dramaturgiei romanesti actuale, care incepe sa se consolideze pas cu pas si care, imbucurator, primeste suflul proaspat al unor noi condeie.

Despre calitate, valoare si reprezentativ este vorba si in selectia europeana. Regizorii Luk Perceval si Milo Rau. Compania Zahrbat si Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski. Si cum, uneori, este suficienta doar enumerarea pentru a da imaginea intregului, putem spune: acesta este FEST-FDR2018”, afirma Oana Bors, selectionerul si totodata coordonatorul FEST-FDR2018.

FEST-FDR2018 transforma orasul intr-o scena atotcuprinzatoare, care are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului National, iubitorilor de teatru, dar si publicului ocazional, trecatorilor, tuturor celor care vor sa traiasca impreuna experiente si emotii pozitive. Acestia sunt  asteptati in Teatrul National (la Sala Mare, Sala 2 si Studio „Utu Strugari”), dar si in fata Teatrului National, mai precis in Piata Victoriei si in Parcul Civic, langa Sala 2.  La spectacolele in aer liber accesul este gratuit. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului National, www.tntimisoara.com.

In cifre, FEST-FDR2018 inseamna 9 zile de festival, 23 de spectacole – teatru,  muzica, dans, teatru acrobatic la inaltime, teatru cu papusi in marime naturala –, 4 lansari de carte, 2 mese rotunde etc.  

Prima zi a festivalului debuteaza in forta cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu.

Spectacolul a fost descris in mass-media ca fiind un amestec – „ironic, trist, funny, uneori cinic si alteori pur si simplu frumos” si este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanti regizori romani, avand la baza piesa semnata de tanarul dramaturg Csaba Székely.

„Pornita de la cele zece porunci din Vechiul Testament si conceputa in sistem thriller, piesa 10 declanseaza un proces de reflectie”, spune Radu Nica. Spectacolul incepe la ora 19, in Sala Mare a Teatrului National.

Tot sambata, de la ora 21, in Parcul Civic, langa Sala 2, are loc un eveniment cu o enorma rezonanta atat in plan local, cat si in plan national.

Concertul Subcarpati inchide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, intr-o intalnire fabuloasa cu traditia muzicala romaneasca, pe ritmurile de hip-hop si electro, care au impus trupa Subcarpati ca una dintre cele mai importante nume ale culturii underground a Romaniei. Este momentul in care trei dintre participantii la Atelierul Identitate vor urca pe scena, alaturi de Marius Andrei Alexe – Bean MC, si vor canta impreuna la caval.

Duminica, 6.05., FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului si a rolului sau in lume. Astfel, de la ora 11, in foaierul Salii 2 va avea loc o masa rotunda cu tema De ce-ai plecat? De ce-as mai fi ramas? Fenomenul emigrarii din Romania centenara. Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) si propune o intelegere a unuia dintre cele mai fierbinti  subiecte ale societatii romanesti.

La ora 17, Libraria „La doua bufnite” gazduieste lansarea de carte Dinauntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan si o selectie de articole. Evenimentul prilejuieste intalnirea cu doua nume importante ale regiei romanesti: Theodor Cristian Popescu, de data aceasta in calitate de scriitor si Radu Apostol, care va prezenta volumul.

Tot duminica, de la ora 19, la Sala 2 este programat spectacolul Familia fara zahar, o coproductie Teatrul Mic si Centrul Educational „Replika” din Bucuresti. Familia fara zahar este un spectacol muzical despre „familia la romani”, pe muzica si versurile membrilor cunoscutei trupe Fara zahar.

Spectacolul reprezinta o provocare pe care dramaturgul Mihaela Michailov si regizorul Radu Apostol (aflati intr-o colaborare de lunga durata) o arunca in arena, un musical plin de verva, umor fin si multa ironie. Familia fara zahar vorbeste, in acelasi timp, despre o realitate romaneasca, si o face subliniind cutumele unor scheme de comportament si de mentalitate in care suntem prinsi cu totii.

Ziua se incheie in aer liber, pe platoul din fata Teatrului National, in Piata Victoriei, la ora 22,  cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la inaltime: Wanted, prezentat de compania italiana eVenti verticali.

Wanted este un show de comedie vizuala si arta video la inaltime. Creatia video, teatrul si acrobatia se intalnesc intr-un spectacol in care screening-ul 2D fuzioneaza cu miscarile reale, in “3D”, ale actorilor-acrobati. Intr-o lume ca din desenele animate, cei doi artisti se joaca de-a „hotii si vardistii pe o scena pe verticala, pornind intr-o calatorie/aventura pe cat de aparent lipsita de sens, pe atat de comica, care probeaza limitele teatrului la inaltime.

Spectacolul Wanted a avut reprezentatii in toata Europa, in Statele Unite, Rusia si Taiwan.

Biletele pentru spectacolele care se joaca in salile de spectacole se gasesc la Agentiile Teatrului National: Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, in Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com. (I.P.)

Leave a Reply