BARAKA! O noua interventie artistica iesita din comun in spatiul public din Timisoara. “Pamant si sange” sau granita dintre exprimarea simturilor in stare bruta si arta conceptuala

La invitatia Muzeului National al Banatului si cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, colectivul artistic Baraka, binecunoscut deja publicului timisorean dupa interventiile artistice in spatiul public din toamna anului trecut si din primavara aceasta, expune in mansarda Bastionului Theresia, incepand de vineri, 18 mai.


Vernisajul la care publicul timisorean e invitat incepe la ora 19 si promite o serie de experiente iesite din comun, in spiritul creator al grupului. Grupul va expune lucrarea ”Pamant si sange”, o instalatie care  masoara peste 70 de metri patrati.

Traitori pe asfaltul orasului, vizitatorii sunt cheamti inapoi la originile rasei umane.

Instalatia Baraka, dominanta expozitiei, intinsa pe zeci de metri patrati, alimenteaza unitatea artistica a evenimentului, o invitatie la reflectie asupra unui anumit timp si spatiu, avand drept centru de interes entitatea umana in raport cu natura si originea sa.

Baraka este un grup de artisti vizuali masteranzi ai Facultatii de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Cei patru artisti, Paul Feier, Adrian Popa, David Iancu si Mihai Toth, au in CV expozitii si evenimente culturale locale si internationale, rezidente si tabere artistice in strainatate (Ungaria, Serbia, Argentina), si premii importante din partea Uniunii Artistilor Plastici.

”Instalatia creata de colectivul artistic Baraka transpune o incapere, in cazul de fata mansarda Bastionului Theresia, in propria viziune. Mirosul pamantului e baza pe care, strat cu strat, se cladesc elementele care stimuleaza restul simturilor. Ne intalnim la granita dintre exprimarea simturilor in stare bruta si arta conceptuala”, arata Gabriela Robeci, curatorul evenimentului.

Nu in ultimul rand, Mihai, Paul, David si Adrian invita alaturi de ei pe simeze alti patru (si mai) tineri artisti, preocupati fiind nu doar de o colaborare cu tinerii, dar si de sustinerea noii generatii de artisti si crearea unui context de expunere menit sa ii confere acesteia libertatea de exprimare artistica.

Prevernisajul Baraka / BK Squad// este o interventie artistica ce anticipeaza evenimentul programat in luna octombrie a acestui an. (I.P.)

Leave a Reply