CEAU, CINEMA! Filme subversive din Rusia si fosta Iugoslavie, plus un focus dedicat regizorului timisorean Florin Iepan. Festivalul de film va avea loc in perioada 19-22 iulie la Timisoara si Gottlob

Festivalul de film Ceau, Cinema!, aflat la cea de-a V-a editie, va aduce in fata cinefililor un documentar rus curajos, doua filme subversive celebre si un focus dedicat regizorului timisorean Florin Iepan.


Prezentat intr-o proiectie speciala, „Convictions” („Comisia de recrutare”, 2016) este un documentar extrem de curajos despre cativa tineri din Rusia care incearca sa se opuna inrolarii fortate in armata, gest care nu poate ramane nesanctionat intr-o tara tot mai militarizata. Regizoarea filmului, Tatiana Chistova, va fi prezenta la Timisoara pentru a discuta cu publicul.

Spectatorii vor putea de asemenea sa revada doua dintre filmele subversive cult aparute in timpul comunismului in Europa de Est.

La exact 50 de ani de la realizarea filmarilor, in vara lui 1968, „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, ales de critici cel mai bun film romanesc din toate timpurile, va avea o proiectie aniversara la Ceau, Cinema!

Unul dintre cele mai faimoase si radicale filme din fosta Iugoslavie va putea fi de asemenea vazut la Ceau, Cinema!. „W.R. – Misterele organismului” (1971), al iconoclastului regizor Dušan Makavejev, a ramas cunoscut ca un film-soc, o opera cinematografica neconventionala si indrazneata.

Ceau, Cinema! ii dedica totodata un focus regizorului timisorean de filme documentare Florin Iepan, membru al juriului competitiei din acest an.

Vor putea fi revazute si discutate doua dintre cele mai ambitioase titluri ale sale, „Nascuti la comanda – Decreteii” (2005) si „Odessa” (2013), precum si un scurtmetraj documentar de studentie, „Zece minute cu clasa muncitoare” (1994), proiectat cu sprijinul UNATC.

De o proiectie speciala va avea parte si filmul sarbesc „Afterparty” (2017), de Luka Bursac, care vorbeste despre viata de noapte din Belgrad, din perspectiva unui tanar barman dintr-un club. „Afterparty” a fost filmat partial chiar la Timisoara, iar la eveniment vor fi prezenti regizorul Luka Bursac, actorul Nikola Šurbanović din Serbia si actorii timisoreni Laurentiu Plesa si Marko Adžić.

Tanarul regizor aradean Mihai Salajan va prezenta in premiera la Ceau, Cinema!, in cadrul sectiunii Filme banatene, lungmetrajul „Bodrog” (2018), un mockumentary despre viata si miturile dintr-un sat aproape disparut.

Ca in fiecare an, si copiii se vor putea bucura de filme. Cei mici, dar si parintii lor vor avea sansa sa vada celebra fantezie muzicala „Mama” (1976), de Elisabeta Bostan, precum si un film romanesc pentru copii foarte nou, „Strajerii” (2018), proiectat in prezenta regizorului acestuia, Liviu Marghidan.

Marele Premiu al Competitiei Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu format din trei personalitati din lumea cinematografiei, este in valoare de 1.500 de euro si va fi oferit regizorului filmului castigator. Se acorda, de asemenea si Premiul Publicului, in valoare de 500 euro, exclusiv pentru un film din sectiunea Competitie.

La fel ca la editiile precedente, va fi acordat si un Trofeu Vitas Romania pentru film independent sau de inceput (primul sau al doilea film al unui regizor), in valoare de 1.000 de euro. Filmele din toate sectiunile festivalului sunt eligibile pentru acest premiu, care va fi decis de echipa Ceau, Cinema! si Vitas Romania.

Reamintim ca, anul trecut, Marele Premiu al Competitiei 2017 a fost castigat de coproductia italiano-austriaca „Mister Universo”, de Tizza Covi si Rainer Frimmel. Premiul Publicului a fost obtinut de filmul bulgar „Slava”, de Kristina Grozeva si Petar Valchanov.

Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea editie a festivalului pot fi deja achizitionate de la Libraria Carturesti – Mercy din Timisoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Marele Ecran si Asociatia Pelicula Culturala.

Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si al Consiliului Judetean Timis.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sustinerea: Vitas Romania, TNT Romania, Bicicleta Pegas, Institutul Francez din Timisoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timisoara, Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara, Directia Judeteana de Cultura Timis, Filarmonica Banatul, Teatrul Aualeu, Documentor, Institutul Polonez din Bucuresti, AMBASADA, MISC, Primaria Gottlob. (I.P.)

 

Leave a Reply