#REZIST! Dosar penal si control judiciar pentru ”adevaratul organizator al protestului diasporei din 10 august”, dupa ce a anuntat ca are dreptul sa impuste jandarmi in cap

Procurorii DIICOT s-au autosesizat, dupa aparitia in spatiul public a unor amenintari cu moartea la adresa jandarmilor care vor fi trimisi in strada la mitingul diasporei, din Piata Victoriei, din 10 august, si au anuntat ca Ovidiu Grosu, autorul mesajelor violente, este cercetat pentru instigare la infractiuni de terorism.


“Se va lasa cu sange si foc. Daca jandarmul imi pune bastonul in gat sau pistolul in cap, eu am dreptul sa-i iau viata. Pot sa-i iau pistolul de la brau si sa-l impusc in cap. Este revolutie, nu mai e protest. Nu mai e ce-a fost in 2012. Imi asum raspunderea pentru ceea ce spun”, a amenintat Ovidiu Grosu.

In aceste conditii, procurorii au decis plasarea agitatorului sub control judiciar si impunerea unor conditii extrem de stricte, printre care –  sa nu paraseasca judetul de resedinta, respectiv Teleormanul, sa nu foloseasca internetul, sa nu acorde interviuri si sa nu participe la adunari publice.

“Marti, 7 august, procurorii DIICOT – Structura Centrala s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca in seara zilei de 06.08.2018, in cadrul unei emisiuni  difuzate de catre un post de televiziune national, a fost prezentat un interviu al numitului Ovidiu Grosu pe parcursul caruia, acesta, care s-a autointitulat ”adevaratul organizator al protestului diasporei din 10 august”, i-a indemnat pe viitorii participanti la manifestare sa recurga la acte de violenta indreptate impotriva integritatii corporale a fortelor de ordine, inclusiv a vietii acestora.

Verificarile intreprinse in cauza au relevat faptul ca, inscriindu-se pe aceeași linie a demersurilor de instigare publica la savarșirea de acte de violenta impotriva reprezentantilor autoritatilor chemate sa asigure desfașurarea in conditii de siguranta a manifestatiei organizate a avea loc in data de 10.08.2018, in municipiul București, numitul  Ovidiu Grosu  a indemnat publicul verbal si scris sa savarșeasca in conditiile Legii nr.535/2004  infractiuni contra vietii și integritatii corporale a persoanelor, respectiv distrugere.

Prin ordonanta din data de 08.08.2018 procurorii DIICOT – Structura Centrala au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Grosu Ovidiu,  pentru savarșirea infractiunii de instigare publica, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr.535/2004, cu referire la art.32 alin.1 lit.a) și c) din Legea nr.535/2004.

La aceeasi data, procurorii DIICOT – Structura Centrala au dispus luarea masurii controlului judiciar fata de inculpatul Grosu Ovidiu, pentru un termen de 60 de zile, de la data de 08.08.2018 și pana la data de 06.10.2018, pe durata controlului judiciar inculpatul  urmand sa respecte, printre altele, urmatoarele obligatii:

– sa nu foloseasca sisteme informatice ce au conexiunea de date activa (sa nu utilizeze internetul);

– sa nu depașeasca limita teritoriala a judetului de resedinta decat cu incuviintarea prealabila a D.I.I.C.O.T.

– sa nu acorde interviuri;

– sa nu participe la adunari publice;

– sa nu detina, sa nu foloseasca și sa nu poarte arme;

De asemenea, inculpatului i s-a  atras atentia cu privire la faptul ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Cauza este instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul de Investigare a Infractiunilor de Terorism.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei “Vlad Tepes”, precizeaza intr-un comunicat al DIICOT.

Ovidiu Grosu provine din Teleorman, s-a laudat ca a fost coleg de clasa cu Carmen Dan, la un liceul din Videle, iar premierul Viorica Dancila i-a fost profesor. Si-a declinat profesia de jurist si, pentru o perioada, a lucrat in Danemarca. (V.E.)

Leave a Reply