BREAKING NEWS! Astazi, de la 12,30, in sedinta exploziva a Comitetului Executiv National al PSD, se decide soarta presedintelui Liviu Dragnea; Timisul va vota pentru mazilire     Teatrul National din Timisoara nu va participa la reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti de la Chisinau, din 23 septembrie, din cauza nefinantarii transportului si diurnelor    Judecatorul Stefan Dorin Caravelea, sef sectie la Tribunalul Timis, este acuzat de inspectorii Curtii de Conturi ca, aproape 3 ani, si-a decontat chiria din fondurile Ministerului Justitiei, desi detinea doua apartamente    Comisarul sef Gheorghe Jurca, fostul sef al Serviciului Economic din cadrul IPJ Timis, a pierdut definitiv un proces de presa in care solicita despagubiri de 100.000 de euro     Cel mai important distribuitor de materiale pirotehnice din Romania a organizat, la Sacalaz, prezentarea noii colectiei de artificii pentru iarna 2018    Unul dintre consilierii personali ai primarului Nicolae Robu a uitat sa-si treaca in declaratia de interese faptul ca este asociat la o firma cu capital italian

PULS VALUTAR ! Euro a reinceput sa creasca. Care este rata de schimb pentru moneda maghiara

Evolutia leului de la inceputul saptamanii a fost marcata, in principal, de factorii geopolitici decat cei locali.

Pe de o parte, discursul „pasnic” al presedintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, tinut la intalnirea bancherilor centrali, care s-a desfasurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA), a redus plasamentele in dolari si le-a crescut pe cele in active considerate mai riscante.

Pe de alta, conflictul diplomatic dintre Statele Unite si Turcia, pe tema retinerii unui pastor american, acuzat de terorism de catre Ankara, a pus, din nou, presiune pe lira turceasca, care la jumatatea zilei de ieri pierdu-se aproape 4% comparativ cu dolarul.

Pe acest fond, leul, care nu a mai beneficiat de majorarea ofertei exportatorilor, s-a depreciat fata de euro, cursul crescand de la 4,6377 la 4,6416, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,6377 si 4,6416 lei. Cotatiile de la ora 14 se plasau in jurul valorii de 4,643 lei.

Media dolarului american a scazut de la 4,0089 la 3,9959 lei, minimul ultimelor trei saptamani, iar cotatiile din piata fluctuau intre 3,99 si 4,003 lei.

In piata monetara, indicii ROBOR au reinceput sa scada odata cu reducerea cererii de lichiditate, din partea companiilor.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,30 la 3,27%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat de la 3,44 la 3,43%. Indicele la noua a avut, la randul lui, o evolutie descendenta, de la 3,59 la 3,49%. In schimb, ce;e la 12 luni a stagnat la 3,56%.

Monedele din regiune aveau, la randul lor, o evolutie oscilanta fata de euro. Cea poloneza se aprecia la 4,272 – 4,279 zloti, iar cea maghiara stagna la 323,4 – 324,1 forinti.

Perechea euro/dolar se mentinea pe crestere si urca la 1,1595 – 1,1653 dolari

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg urca ieri la pranz la 6.703,9 dolari, dupa ce a scazut miercuri seara la 6.611,4 dolari.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: