BREAKING NEWS! Dorin Cutu, vicepresedinte al PSD Timis, a fost demis din functia de inspector sef a ISCTR Timis    Secretara Primariei Dumbravita, Ramona Marinchi, a fost destituita din functie de Prefectura Timis, dupa un control al Comisiei de Disciplina     Consilierii judeteni au votat bugetul Timisului pe anul 2019, care se ridica la suma de 670 milioane de lei     Autorul amenintarii cu moartea a jurnalistei Emilia Sercan a fost prins; este ofiter de politie, angajat al Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza"     Secretarul unei primarii din Hunedoara este primul justitiabil al judetului care a obtinut, in urma unui proces civil, despagubiri de 2000 de lei de la o femeie care l-a jignit pe Facebook     Modificarile la Codul Penal si la Codul de procedura penala au fost votate de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, desi PSD-ALDE nu mai detin majoritatea

PULS VALUTAR ! Euro a reinceput sa creasca. Care este rata de schimb pentru moneda maghiara

Evolutia leului de la inceputul saptamanii a fost marcata, in principal, de factorii geopolitici decat cei locali.

Pe de o parte, discursul „pasnic” al presedintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, tinut la intalnirea bancherilor centrali, care s-a desfasurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA), a redus plasamentele in dolari si le-a crescut pe cele in active considerate mai riscante.

Pe de alta, conflictul diplomatic dintre Statele Unite si Turcia, pe tema retinerii unui pastor american, acuzat de terorism de catre Ankara, a pus, din nou, presiune pe lira turceasca, care la jumatatea zilei de ieri pierdu-se aproape 4% comparativ cu dolarul.

Pe acest fond, leul, care nu a mai beneficiat de majorarea ofertei exportatorilor, s-a depreciat fata de euro, cursul crescand de la 4,6377 la 4,6416, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,6377 si 4,6416 lei. Cotatiile de la ora 14 se plasau in jurul valorii de 4,643 lei.

Media dolarului american a scazut de la 4,0089 la 3,9959 lei, minimul ultimelor trei saptamani, iar cotatiile din piata fluctuau intre 3,99 si 4,003 lei.

In piata monetara, indicii ROBOR au reinceput sa scada odata cu reducerea cererii de lichiditate, din partea companiilor.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,30 la 3,27%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat de la 3,44 la 3,43%. Indicele la noua a avut, la randul lui, o evolutie descendenta, de la 3,59 la 3,49%. In schimb, ce;e la 12 luni a stagnat la 3,56%.

Monedele din regiune aveau, la randul lor, o evolutie oscilanta fata de euro. Cea poloneza se aprecia la 4,272 – 4,279 zloti, iar cea maghiara stagna la 323,4 – 324,1 forinti.

Perechea euro/dolar se mentinea pe crestere si urca la 1,1595 – 1,1653 dolari

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg urca ieri la pranz la 6.703,9 dolari, dupa ce a scazut miercuri seara la 6.611,4 dolari.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: