BREAKING NEWS! Fostul secretar al Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, a dezvaluit la Curtea de Apel ca viza de legalitate aplicata pe contractul asocierii dintre Poli Timisoara si Marian Iancu a fost doar o "opinie personala"    Printre premiantii Societatii Timisoara din acest an se numara Augustin Lazar, Mihai Sora si Tudorel Toader, ministrul Justitiei fiind distins cu premiul ”Secera si Ciocanul”.     Avocatul Florin Kovacs a anuntat ca va face plangere penala impotriva procurorului Bobby Stroescu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, care tergiverseaza in mod suspect ancheta din dosarul accidentului de munca de la fabrica Intercolor    Ioan Cojocari, cel mai puternic functionar public din Timisoara ultimilor 25 de ani, a anuntat ca infractorul Marian Iancu a pierdut 9 milioane de euro din asocierea cu echipa de fotbal Poli    Un batran in varsta de 70 de ani a murit, astazi, la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce a fost diagnostica cu gripa de tip A     Accident rutier soldat cu 1 mort si 12 raniti, pe DN 7, intre Deva si Arad, pe raza localitatii Lipova, dupa ce un microbuz cu 16 persoane la bord s-a ciocnit violent de un tir

PULS VALUTAR ! Euro a reinceput sa creasca. Care este rata de schimb pentru moneda maghiara

Evolutia leului de la inceputul saptamanii a fost marcata, in principal, de factorii geopolitici decat cei locali.

Pe de o parte, discursul „pasnic” al presedintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, tinut la intalnirea bancherilor centrali, care s-a desfasurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA), a redus plasamentele in dolari si le-a crescut pe cele in active considerate mai riscante.

Pe de alta, conflictul diplomatic dintre Statele Unite si Turcia, pe tema retinerii unui pastor american, acuzat de terorism de catre Ankara, a pus, din nou, presiune pe lira turceasca, care la jumatatea zilei de ieri pierdu-se aproape 4% comparativ cu dolarul.

Pe acest fond, leul, care nu a mai beneficiat de majorarea ofertei exportatorilor, s-a depreciat fata de euro, cursul crescand de la 4,6377 la 4,6416, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,6377 si 4,6416 lei. Cotatiile de la ora 14 se plasau in jurul valorii de 4,643 lei.

Media dolarului american a scazut de la 4,0089 la 3,9959 lei, minimul ultimelor trei saptamani, iar cotatiile din piata fluctuau intre 3,99 si 4,003 lei.

In piata monetara, indicii ROBOR au reinceput sa scada odata cu reducerea cererii de lichiditate, din partea companiilor.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,30 la 3,27%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat de la 3,44 la 3,43%. Indicele la noua a avut, la randul lui, o evolutie descendenta, de la 3,59 la 3,49%. In schimb, ce;e la 12 luni a stagnat la 3,56%.

Monedele din regiune aveau, la randul lor, o evolutie oscilanta fata de euro. Cea poloneza se aprecia la 4,272 – 4,279 zloti, iar cea maghiara stagna la 323,4 – 324,1 forinti.

Perechea euro/dolar se mentinea pe crestere si urca la 1,1595 – 1,1653 dolari

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg urca ieri la pranz la 6.703,9 dolari, dupa ce a scazut miercuri seara la 6.611,4 dolari.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: