BREAKING NEWS! Primaria Timisoara si primarul Nicolae Robu ar putea fi trasi la raspundere penala dupa operatiunea "ghilotina", in urma careia mii de persoane fizice si juridice din centrul orasului au ramas fara internet, semnal TV si telefonie    Solista banateana de muzică populara Liliana Savu Badea trece prin momente cumplite, după ce sotul ei a murit pe o autostrada din Ungaria     Judecatoria Timisoara si-a motivat hotararea de a respinge actiunea civila a prim-procurorului Claudia-Irina Chivu, de la Parchetul Timisoara, impotriva avocatei Carmen Obirsanu    Initiativa Timisoara si alte organizatii civice cer presedintelui Klaus Iohannis ca, in 26 mai, cand romanii sunt chemati la urme pentru alegerile europarlamentare, sa organizeze un referendum pe tema Justitiei     Judecatoarea Corina Corbu ar putea fi acuzata de abatere disciplinara, dupa ce a facut parte din completul care l-a sanctionat pe adjunctul sefului DNA Marius Iacob, desi a fost trimisa in judecata de DNA pe vremea lui Kovesi-Iacob    Comisia Europeana se opune prelungirii apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana pana la 30 iunie, dupa cum a cerut, miercuri, premierul Theresa May

Referendum anti-gay? Romanii sunt chemati la urne pentru a decide daca o familie poate fi intemeiata si de cuplurile homosexuale

Parlamentul Romaniei a adoptat, ieri, propunerea legislativa pentru revizuirea Constitutiei Romaniei si a stabilit ca referendumul va fi  organizat la data de 7 octombrie 2018, pentru ca romanii sa decida daca va fi redefinita casatoria si, prin urmare, schimbat articolul 48, alineatul (1), din Constitutia Romaniei.

In expunerea de motive a propunerii legislative se arata ca: „Prezentul act normativ isi propune sa inlature orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soti” in cuprinsul art.48 alin.(1) din Constitutia Romaniei ar putea sa-l aduca in conturarea notiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” si dreptul fundamental al barbatului si al femeii de a se casatori si a intemeia o familie.

Dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie este privit ca un drept comun al barbatului si al femeii care, formand un cuplu, recunoscut prin casatorie, pot intemeia in mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al carui continut sa depinda in mod arbitrar de vointa unilaterala doar a barbatului sau doar a femeii.

In prezent, “familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.

In cazul in care referendumul va fi validat, iar populatia va opta pentru redefinirea casatoriei si revizuirea Constitutiei, cuprinsul alineatului (1) al articolului 48 din Constitutia Romaniei va avea urmatorul cuprins: „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.”

Redefinirea casatoriei este necesara, dar, pentru reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, referendumul cu aceasta tema putea fi organizat la aceeasi data cu primul scrutin electoral national care urmeaza, respectiv alegerile europarlamentare.

In paragraful 42 dIn Decizia 580/2016, paragraful 42, CCR a stabilit foarte clar ce inseamna casatoria: “Este evidenta, deci, componenta biologica ce a fundamentat conceptia legiuitorului constituant in privinta casatoriei, fiind fara indoiala ca aceasta a fost privita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, cata vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent daca este in casatorie sau in afara ei, se pot naste copii”. Dispozitivul si considerentele deciziilor CCR sunt obligatorii.

Asadar, nu este urgenta organizarea unui referendum pentru redefinirea casatoriei in Constitutia Romaniei, cheltuielile din bugetul de stat fiind prea mari pentru a avea o justificare obiectiva. Este vorba despre aproximativ 50 de milioane de euro pentru un referendum organizat separat, bani ce ar fi putut fi folositi pentru scoli, de exemplu.

Este posibil ca organizarea unui astfel de referendum, in acest an, sa fie doar un joc politic, una dintre intentii fiind aceea de a distrage atentia de la alte subiecte importante. (Mona Petrut)

Sursa foto: pinterest.com

One Response to Referendum anti-gay? Romanii sunt chemati la urne pentru a decide daca o familie poate fi intemeiata si de cuplurile homosexuale

  1. Becaria says:

    Joc politic putea fi considerat si daca era organizat concomitent cu europarlamentarele. Oricum ar fi, este bine venit, fiindca consacra constitutional o situatie de normalitate, in conditiile in care unii o vor denaturata si o finanteaza ocult. Daca si occidentul ar avea puterea aceasta de decizie in a organiza un referendum privind migratia, am putea spune ca s-ar face un pas mare spre sanatatea Europei.

Leave a Reply

%d bloggers like this: