Sanctiune politica pentru Teatrul National din Timisoara, in plin razboi din PSD! Ministerul Culturii nu mai finanteaza deplasarea actorilor la reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti de la Chisinau UPDATE! Au venit banii!

Teatrul National din Timisoara primeste o lovitura dura din partea Ministerului Culturii, care, in contextul in care PSD Timis se plaseaza in tabara anti-Dragnea, apare ca o adevarata sanctiune politica.


Mai exact, actorasul George Ivascu, vremelnicul ministru al Culturii, face jocul de scena al sefilor sai din PSD si refuza sa mai finanteze deplasarea TNT la reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti, organizata de Teatrul National din Chisinau.

Asta, in conditiile in care spectacolele TNT, printre care unul regizat chiar de secretarul de stat Ion-Ardeal Ieremia, apar pe afisele festivalului, cu bilete vandute si cu invitatii lansate si confirmate

Prezentam integral comunicatul TNT.

“Astazi ar fi trebuit sa anuntam plecarea Teatrului National din Timisoara la Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti de la Chisinau cu spectacolele Prostii sub clar de luna, de Teodor Mazilu, si Pe maine, de Mihaela Iancu.

In schimb, suntem nevoiti sa anuntam ca Teatrul National din Timisoara nu va urca duminica, 23 septembrie 2018, pe scena Teatrului National din Chisinau cu niciunul din cele doua spectacole mentionate.

Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti, organizata de Teatrul National din Chisinau sub semnul Anului Centenar, este unul dintre cele mai rezonante evenimente culturale din Republica Moldova si, in egala masura, din Romania. Acest eveniment de anvergura contine si reafirma sensuri ale unitatii de spirit si de limba, prin prezentarea unor spectacolele reprezentative ale teatrelor Nationale din Romania si Moldova.

Intr-un astfel de context, Teatrul National din Timisoara a fost invitat de organizatori sa participe la acest corolar al culturii romanesti de pe o parte si de pe cealalta a Prutului cu spectacolele Prostii sub clar de luna de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia si Pe maine de Mihaela Iancu, one-woman show sustinut de Iuliana Craescu, care se regasesc in programul reuniunii.

Teatrul National din Timisoara a intreprins toate demersurile oficiale necesare si a adaptat programul de spectacole al lunii septembrie, astfel incat sa faca posibila deplasarea la Chisinau a numeroasei trupe compuse din actori si echipa tehnica de scena, bazandu-se pe asigurarile primite de la organizatori si finantatori.

Publicul din Chisinau se pregateste pentru duminica, 23 septembrie 2018, de la ora 17, sa participe la spectacolul Pe maine si de la ora 19 la spectacolul Prostii sub clar de luna, in salile de spectacole ale Teatrului National din Chisinau.

Din informatiile noastre, titlurile figureaza pe afisele festivalului, cu bilete vandute si cu invitatii lansate si confirmate. Insa cele doua spectacole nu vor fi prezentate pe scena duminica deoarece pana astazi, 21 septembrie 2018, Nationalul timisorean nu a primit finantarea pentru transportul trupei si al decorurilor, ceea ce face imposibila deplasarea.

La nivel simbolic, absenta Teatrului National din Timisoara la Reuniunea Teatrelor Nationale, datorata nefinantarii transportului si diurnelor, proiecteaza o imagine in culori dezarmant de sumbre in ceea ce priveste planificarea si interesul real si asumat acordate culturii in momentul istoric al sarbatoririi Anului Centenar.

Pentru Teatrul National din Timisoara, consideratia fata de public este primordiala. In consecinta, faptul ca duminica, 23 septembrie 2018, nu vom urca pe scenele Teatrului National din Chisinau, lezeaza grav unul dintre principiile fundamentale ale Nationalului timisorean, un principiu care ii guverneaza intreaga activitate din ultimii 13 ani, si anume respectul pentru spectator.

Dorim tuturor colegilor nostri din Romania si din Republica Moldova, tuturor teatrelor participante la Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti, mult succes si spectacole reusite. Speram ca in viitor astfel de sincope sa nu se mai repete, iar Teatrul National din Timisoara sa revina pe scenele din Chisinau cu spectacole relevante din dramaturgia romaneasca”. (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

UPDATE! Informatie de ultimă ora: Teatrul National din Timisoara se grabeste in aceasta noapte spre Chisinau, ca urmare a obtinerii finantarii, astazi, a deplasarii cu spectacolele Prostii sub clar de luna, de Teodor Mazilu, si Pe maine, de Mihaela Iancu, spectacole programate in cadrul Reuniunii Teatrelor Nationale Romanesti, duminica, 23 septembrie, la ora 17, respectiv ora 19, pe scenele Teatrului National din Chisinau. Suntem nerabdatori sa intalnim publicul din Chisinau!

Leave a Reply