BREAKING NEWS! Hotelul Roma din Timisoara, care este situat in zona Complexului Studentesc si apartine unui important avocat si cadru universitar, a fost distrus partial, joi noapte, de un incendiu devastator     Primarul Francisc Boldea si-a angajat nepoata la Spitalul Municipal din Lugoj, ca fizician debutant, intr-un post infiintat, in luna august 2018, chiar la propunerea sa     Un barbat in varsta de 33 de ani, din Lugoj, aflat la volanul unui BMW, a decedat, joi dimineata, in zona orasului Orsova, dupa ce s-a izbit frontal de un TIR     Contabila lui Zaher Iskandarani a fost trimisa in judecata in dosarul flagrantului realizat de procurorii DNA la ANAF Timisoara, soldat cu retinerea finantistei Lucica Golban     Tanarul de 23 de ani care a atacat un taximetrist in zona Caii Martirilor, in noaptea de marti spre miercuri, a fost prins de politisti    Klaus Iohannis are rezerve in privinta numirii Adinei Florea la sefia DNA: „Are aviz negativ de la CSM. Am solicitat sa se verifice legalitatea acestei propuneri”

Dosarul portii ucigase de la intrarea in Timisoara! Expertii au finalizat raportul care poate trimite la inchisoare mai multi oameni de incredere ai primarului Nicolae Robu

Specialistii in constructii civile care au efectuat expertiza tehnica judiciara in dosarul mortii studentului Vlad Baici, care a fost surprins in propria masina si ucis de poarta de acces in Timisoara, care s-a prabusit in timpul furtunii violente din 17 septembrie 2017, au stabilit ca tragedia s-a produs pe fondul unor ilegalitati flagrante comise de angajatii Primariei Timisoara.

Reabilitarea portii de acces in municipiul Timisoara, proiect in valoare de 56.000 de euro, a fost atribuita direct firmei Stareto SRL, o firma care, la vremea respectiva, in 2015, era abonata la lucrarile finantate din bani publici, iar declansarea lucrarii s-a facut pe baza unei autorizari emise cu incalcarea legii, inainte ca specialistii in rezistenta constructiei sa-fi fi dat acordul.

”Prin placarea cu placi de fibrociment a grinzii cu zabrele s-a marit suprafata expusa actiunii vantului, care a exercitat o presiune pe suprafata expusa si a condus la un moment inconvoietor la baza stalpilor mai mare decat momentul capabil al sectiunii de beton armat”, se arata in expertiza.

Cu alte cuvinte, ideea proiectantilor lucrarii de reabilitare, care au decis sa se placheze integral constructia de metal, care, inainte, era prevazuta cu zabrele pentru a nu opune rezistenta vantului, s-a dovedit absolut criminala. De asemenea, expertii au stabilit ca autorizatia de construire, emisa ilegal, nu avea la baza documentatia tehnica pentru autorizarea lucrarilor.

”Nu indeplineste conditiile minimale pentru obtinerea autorizatiei de construire, respectiv nu respecta continutul cadru al documentatiei tehnice pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Din piesele scrise lipsesc: lista si semnaturile proiectantilor, memoriul cu date generale, memoriile pe specialitati (arhitectura si structura), date si indicii care caracterizeaza investitia proiectata, cuprinsi in anexa la cererea pentru autorizare, anexa la memoriu (studiul geotehnic si avizele si acordurile necesare”, se mai mentioneaza in raportul expertizei, citat de pressalert.ro.

Sirul ilegalitatilor criminale, stabilite de experti, continua cu lipsa unui memoriu de rezistenta structurala efectuat de un proiectant, lipsa acordului Inspectoratul de Stat in Constructii, lipsa unui aviz din partea unui verificator atestat MLPAT.

Cei doi experti care au efectuat calculele rastoarna si una dintre teoriile apararii, potrivit careia viteza vantului din timpul furtunii a fost una devastatoare, cu mult peste limitele de rezistenta ale constructiei prevazute in normele proiectului tehnic.

Astfel, expertii arata ca, in timpul furtunii, vantul a avut o viteza de 30 m/s, inferioara normelor din documentatia aflata la baza proiectului de reabilitare, care era de 31 m/s. Cu alte cuvinte, o valoare ipotetica, fictiva, care nu a fost stabilita in urma unui calcul structural anterior placarii cu placi de fibrociment a stalpilor de sustinere ai portii de metal.

Reamintim ca, in acest dosar, procurorii le-a atribuit calitatea de suspecti  viceprimarului Timisoarei, Dan Diaconu, fostului arhitect-sef al orasului, Ciprian Cadariu, dar si alti angajati ai primariei, printre care Dragana Radovancovici, Gabriela Nagy, Pascu Burtic, alaturi de Liubomir Ostoin, patronul firmei Stareto SRL, si Ciobanu Valentin, unul dintre putinii angajati ai firmei care a executat o lucrare criminala. (G.I.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: