BREAKING NEWS! Astazi, in Sala Revolutiei a Palatului Administrativ, a fost semnat contractul de proiectare si executie a lucrarilor la Centura de Sud a Timisoarei     Primarul Nicolae Robu descrie la modul demagogic deszapezirea Timisoarei: "Cred ca ne-am descurcat mai bine decat multi. S-a intervenit prompt!"     Un barbat in varsta de 39 de ani, din Timisoara, s-a sinucis, aruncandu-se in gol de la etajul IX al unui bloc de pe bulevardul Take Ionescu     Ministerul Mediului lanseaza, de maine, programul ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care romanii vor primi vouchere pentru a inlocui electrocasnicele vechi    Conform bilantului organizatiei Reporteri fara frontiere, publicat marti, in 2018 au fost ucisi nu mai putin de 80 de ziaristi in intreaga lume    Scandal la Kanal D, dupa ce Beatrice Olaru a castigat Exatlon Romania, sezonul 2, in dauna banateanului Alin Andronic, care a simtit ca se trag sfori si a abandonat competitia

SCANDALUL MINORITATILOR! Ministrul Educatiei a preferat sa demisioneze, decat sa-si abroge “greseala uriasa” din Ordonanta 9/2018 UPDATE! OUG 9/2018 a fost abrogata

Ordonanta Guvernului nr. 9/2018, prin care cadrelor didactice din invatamantul primar, de la clasele cu predare in limbile minoritatilor, li se interzice sa maipredea ore de limba romana, face prima victima.

Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a decis sa demisioneze, sa plece din functie, dar sa nu abroge modificarea la Legea Educatiei care a bulversat invatamantul primar si a determinat profesorii afectati de aceasta masura sa intre in greva japoneza pe termen nelimitat.

“Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanta, ca orele de Romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale sa fie desfasurate in limbile minoritatilor, de profesori de specialitate. UDMR doreste revenirea la starea anterioara, cand aceste ore erau sustinute in afara normei de baza si platite suplimentar de catre invatatorii de la clase care predau in limbile minoritatilor si care astfel primeau pana la 20% in plus la salariu”, si-a motivat fostul ministru plecarea din functie.

“Articolul introdus de ministrul Educatiei, in august, in ordonanta simpla, a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului. Nu exista niciun argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol si am cerut OUG, nu trebuie sa lasam asa lucrurile. Ministrul, prin faptul ca s-a suparat, ca s-a gandit la o solutie neprofesionala, a creat o problema politica”, a afirmat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Anterior acestei decizii radicale a ministrului Valentin Popa, pe fondul nemultumirii crescande a cadrelor didactice, UDMR a anuntat ca, pana la remediarea problemei, suspenda protocolul politic de colaborare cu PSD, masura care l-a infuriat pe liderul social-democrat Liviu Dragnea.

De altfel, aceasta schimbare abuziva a Legii Educatiei a fost comentata dur si de Bernd Fabritius, presedintele sasilor transilvaneni din Germania, numit Imputernicit al Guvernului Federal al Germaniei pentru Imigrare si Minoritati Nationale.

„Aceasta este o discriminare nejustificata si inacceptabila in detrimentul scolilor minoritare si incalca nu numai tratatul de prietenie dintre Republica Federala Germania si Romania, dar este si impotriva acordurilor Consiliului Europei privind protectia minoritatilor si a limbilor acestora. Acesta este un semnal nefericit care arata ca guvernul roman nu reuseste sa-si indeplineasca obligatiile fata de minoritatea germana intr-un mod adecvat”, a declarat Bernd Fabritius. Acesta a sugerat examinarea discriminarii minoritatilor etnice in Romania de catre Consiliul Europei. (Mara Ion)

UPDATE! Guvernul Romaniei a abrogat OUG prin care cadrelor didactice din invatamantul primar, de la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, nu li se mai permitea sa sustina si orele de Limba Romana.

Leave a Reply

%d bloggers like this: