BREAKING NEWS! Fostul secretar al Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, a dezvaluit la Curtea de Apel ca viza de legalitate aplicata pe contractul asocierii dintre Poli Timisoara si Marian Iancu a fost doar o "opinie personala"    Printre premiantii Societatii Timisoara din acest an se numara Augustin Lazar, Mihai Sora si Tudorel Toader, ministrul Justitiei fiind distins cu premiul ”Secera si Ciocanul”.     Avocatul Florin Kovacs a anuntat ca va face plangere penala impotriva procurorului Bobby Stroescu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, care tergiverseaza in mod suspect ancheta din dosarul accidentului de munca de la fabrica Intercolor    Ioan Cojocari, cel mai puternic functionar public din Timisoara ultimilor 25 de ani, a anuntat ca infractorul Marian Iancu a pierdut 9 milioane de euro din asocierea cu echipa de fotbal Poli    Un batran in varsta de 70 de ani a murit, astazi, la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce a fost diagnostica cu gripa de tip A     Accident rutier soldat cu 1 mort si 12 raniti, pe DN 7, intre Deva si Arad, pe raza localitatii Lipova, dupa ce un microbuz cu 16 persoane la bord s-a ciocnit violent de un tir

PULS VALUTAR! Cand va depasi euro pragul de 4,7 lei si care va fi evolutia preturilor la alimente si servicii in 2019

Perechea euro/leu s-a plasat in perioada analizata in jurul valorii de 4,66 lei, continuand, insa, sa testeze depasirea pragului de 4,67 lei. In schimb, dolarul si francul au avut o evolutie descendenta.

Cursul euro a fluctuat intre 4,6628 si 4,6674 lei, foarte aproape de maximul istoric de 4,6695 lei, atins in 21 iunie. La sfarsitul perioadei, media a scazut la 4,6590 lei, cand tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,658 – 4,668 lei.

Media dolarului american a coborat de la 4,0705 la 4,0221 lei, la sfarsitul intervalului, cand cotatiile au fluctuat in culoarul 4,018 – 4,042 lei.

Moneda elvetiana s-a depreciat pe pietele internationale de la 1,137 la 1,149 franci/euro, iar media ei a scazut de la 4,0968, la inceputul perioadei, la 4,0564 lei, la sfarsitul ei, valoarea care reprezinta minimul ultimelor doua luni.

Pentru perioada urmatoare este de asteptat ca euro sa se mentina in culoarul 4,65 – 4,67 lei, atingerea unui nou maxim fiind posibila in orice moment.

Reamintim ca majoritatea analistilor anticipeaza depasirea pragului de 4,7 lei, pana la sfarsitul anului, urmare a adancirii constante a deficitelor de cont curent si comercial, dar si a celui bugetar, care ar putea sa treaca de pragul de alarma de 3%.

De altfel, FMI a revizuit in jos prognoza de crestere economica a Romaniei, la 4% in 2018, cu 1,1 puncte sub estimarile din aprilie, in timp ce cresterea din 2019 va frana la 3,4%.

Evolutia negativa va fi insotita de cresterea inflatiei anuale la 4,7%, pentru anul viitor proiectia de majorare a preturilor fiind de 2,7%.

Mentinerea inflatiei in septembrie in zona lui 5% comparativ cu 5,1% in august, in timp ce tinta anuala de inflatie a BNR este de 2,5%, +/- 1%, a provocat o crestere a indicilor ROBOR.

La sfarsitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat 3,17%, in schimb cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a continuat sa creasca, el urcand la 3,44%. Indicii ROBOR la noua si 12 luni au stagnat la 3,51%, respectiv la 3,56%.

La debutul intervalului, perechea euro/dolar a scazut la 1,1432 dolari, nivel care nu a mai fost atins de la jumatatea lui august.

Declaratia lui Donald Trump, conform caruia Fed este „cazut in cap” datorita politicii de majorare a dobanzii sale de politica monetara, a afectat evolutia dolarului, euro apreciindu-se pana la 1,161 dolari.

Incertitudinile politice din Italia si Germania au provocat deprecierea euro la finalul perioadei, care a atins din nou minimul de 1,1432 dolari, pentru ca la inchiderea pietelor americane cotatia sa fie de 1,1559 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a fost stabilit la finalul intervalului la 6.202,59 dolari. (R.G.)

Nota: Analiza cuprinde perioada 8 – 12 octombrie

Leave a Reply

%d bloggers like this: