BREAKING NEWS! Toti procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au dat in judecata Ministerul Public, in cadrul unei actiuni de litigiu de munca, pentru obtinerea unor drepturi salariale    Senatorul PSD Eugen Dogaru a fost audiat, astazi, la Curtea de Apel Timisoara, in calitate de martor in dosarul coruptiei de la IPJ Timis     Inca un accident pe trecerea de pietoni din zona Universității de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, din Calea Aradului, care s-a soldat cu ranirea a doua tinere    Consilierul judetean Valentin Tudorica este noul presedinte al CJ Timis, dupa ce Traian Stancu si-a pierdut calitatea de membru al ALDE    Mirela Toc, cel mai incomod angajat al Primariei Timisoara, a fost mutata de la Serviciul Relationare Directa cu Cetatenii la Biroul Salubrizare    Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Parlamentului European, suparat ca nu a mai prins loc pe lista PSD pentru europarlamentare: "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!"

Injectia BNR! Bancile comerciale din Romania, imprumut de 3,6 miliarde de euro de la Banca Nationala pentru “tratarea” indicilor Robor

Noul ciclu de crestere a dobanzilor interbancare a determinat BNR sa intervina in piata monetara, imprumutand bancile comerciale, printr-o operatiune de tip repo, cu 16,7 miliarde lei (circa 3,6 miliarde euro), la o dobanda de 2,5%, egala cu cea de politica monetara.

Suma injectata a fost cea mai mare din ultimii cinci ani si jumatate. Cel mai masiv imprumut a fost efectuat de BNR in februarie 2013, atunci cand bancile au „inghitit” nu mai putin de 38,5 miliarde lei.

Interventia bancii centrale s-a facut imediat simtita in piata, iar indicii ROBOR au inceput sa scada.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,38, maxim al ultimelor aproape trei luni, la 3,34%.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare a coborat de la 3,58%, o medie asemanatoare se mai inregistra in martie 2014, la 3,53%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au scazut de la 3,63 la 3,60%, respectiv de la 3,68 la 3,65%.

Cursul monedei unice a scazut foarte usor de la 4,6630 la 4,6628 lei. Tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,659 – 4,666 lei, cotatiile de la ora 14 plasandu-se in jurul valorii de 4,665 lei.

Media dolarului american a coborat de la 4,1067 la 4,0898 lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,085 si 4,105 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,137 si 1,14 franci/euro, iar cursul ei ascazut de la 4,1024 la 4,0929 lei.

Monedele din regiune erau stabile fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,305 si 4,32 zloti iar cea maghiara in culoarul 323,7 – 324,5 forinti.

Perechea euro/dolar se tranzactiona ieri intre 1,1361 si 1,1416 dolari, in scadere comparativ cu vineri seara, ca o consecinta a incertitudinilor referitoare la modul cum va fi gestionat controversatul proiect de buget italian, dar si a pierderii de popularitate suferita de UCS-UCD, partidul care conduce Germania, la ultimele alegeri locale.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la jumatatea zilei in jurul valorii de 6.387dolari, in scadere comparativ cu vineri seara. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: