BREAKING NEWS! Peste 1000 de firme din centrul Timisoarei, dar si mii de locuitori ai orasului, au ramas fara internet si telefonie mobila, dupa ce primarul Nicolae Robu a declansat campania de taiere a cablurilor aeriene    Primaria Timisoara a luat decizia de a le anula datoriile celor care au de platit mai putin de 40 de lei la bugetul local, masura care vizeaza peste 5000 de contribuabili     Dosarul de coruptie in care fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnata la 4 ani de inchisoare se rejudeca pe 20 mai    Judecatorului Lőrincz Rómeo, de la Tribunalul Harghita, care i-a achitat pe tiganii din Tandarei trimisi in judecata pentru trafic de copii, a dispus si restituirea armelor, masinilor si a aurului in valoare de jumatate de milion de euro    Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul CSM a respins actiunea Inspectiei Judiciare impotriva procurorului George Bucurica, de la Parchetul Caras-Severin, in legatura cu o presupusa hartuire sexuala    Timisoreanul Wolff Werner-Wilhelm a demisionat din CA Tarom, dupa ce a fost acuzat ca in 12 luni de mandat ca director general, noiembrie 2017 - noiembrie 2018, soldul operatorului aerian a scazut cu peste 40 milioane de dolari

PULS VALUTAR! Dolarul intra in colaps, dupa infrangerea lui Donald Trump in Camera Reprezentantilor din SUA

Decizia BNR de a mentine dobanda-cheie la 2,50% pe an, nivel stabil din luna mai, care s-a bazat pe faptul ca rata anuala a inflatiei va decelera spre 3,5%, dar si operatiunea de tip repo de luni, cand bancile s-au imprumutat cu 12,3 miliarde lei, s-au reflectat in scaderea indicilor ROBOR.

BNR a mentinut, de asemenea, si nivelul rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, pe palierul de 8%. Referitor la acest nivel, guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei va fi diminuat atunci cand nu vor mai aparea perioade de exces de lichiditate.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,25la 3,20%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,49 la 3,47%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au coborat de la 3,56 la 3,54%, respectiv de la 3,61 la 3,60%.

Victoria democratilor la alegerile de la jumatatea mandatului prezidential, care le-a adus acestora controlul asupra Camerei Reprezentantilor din SUA, s-a reflectat prin scaderea cursului dolarului de la 4,0905 la 4,0588 lei.

Cursul euro a scazut de la 4,6640 la 4,6617 lei. Tranzactiile s-au realizat intr-un culoar ingust, 4,66 – 4,665 lei, cotatiile de la ora 14 plasandu-se in jurul valorii de 4,661 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,144 si 1,147 franci/euro, iar cursul ei aurcat de la 4,0718 la 4,0751 lei.

Euro, dar si alte monede majore, s-a apreciat la 1,1396 – 1,15 dolari, dupa ce democratii au castigat controlul asupra Camerei Reprezentantilor din SUA.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg crestea la jumatatea zilei la 6.511 dolari. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Sursa foto: Quartz

Leave a Reply

%d bloggers like this: