ANIVERSARE! Facultatea de Chimie Industriala din Timisoara a implinit 70 de ani. S-a evocat momentul crucial de dupa revolta studentilor din 1956, cand a fost la un pas sa fie mutata la Brasov

Universitatea Politehnica Timisoara a aniversat, astazi, in cadrul unui moment festiv, implinirea a 70 de ani de la infiintarea Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului.


La evenimentul festiv, care a avut loc in Auditorium-ul Centrului de Conferinte, au participat ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, de profesie inginer chimist, Petru Andea, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei si Doctor Honoris Causa al UPT, de profesie chimist, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, intreaga conducere a Universitatii Politehnica Timisoara, reprezentanti ai facultatilor de chimie partenere din tara si din strainatate, fosti decani ai facultatii, cadre didactice si studenti.

De asemenea, la aniversare a participat si Ioan Dragoi, student al primei generatii de ingineri, de acum 70 de ani, ajuns ulterior, intre anii 1984 – 1989, cadru didactic al facultatii si decan.

In discursurile invitatilor a fost evocata istoria facultatii, marcata de nume mari, precum Coriolan Dragulescu, Ilie Murgulescu, Vasile Cocheci, George Ostrogovich, Alexandru Cisman si multi altii.

Acum 70 de ani, intr-o frumoasa zi de toamna, 148 de tineri studenti se indreptau spre primele ore de curs la noua Facultate de Chimie Industriala, infiintata pe plaiurile banatene, in cadrul Scolii Politehnice, devenita, dupa reforma invatamantului din Romania, Institutul Politehnic din Timisoara.

Era 1 octombrie 1948 si de atunci activitatea academica desfasurata in facultate este neintrerupta, cu rezultate remarcabile, obtinute atat in pregatirea studentilor, cat şi in cercetarea stiintifica aplicativa si teoretica. Cele sapte decenii de invatamant universitar la Facultatea de Chimie Industriala inseamna nu numai traditie si continuitate, ci si competenta profesionala de inalt nivel.

Ctitorul facultatii poate fi considerat profesorul Coriolan Dragulescu, cel care şi-a urmat neabatut visul de a infiinta la Timisoara o scoala de inginerie chimica.

Cu sprijinul distinsului om de stiinta care a fost profesorul Ilie Murgulescu, la acea data rector al Institutului Politehnic din Timisoara, la Senatul acestei institutii a fost depus “Memoriul” prin care era justificata infiintarea facultatii noastre.

Aprobarea Senatului Politehnicii a venit in 18 februarie 1948, iar in acelasi an, in data de 22 iulie, a fost emis Decretul Prezidential nr. 161 al Prezidiului Marii Adunari Nationale de infiintare a facultatii, semnat de C. I. Parhon. Acest document reprezinta actul de nastere al Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara.

La inceput, facultatea a functionat cu doua sectii de specializare: Chimie minerala si Chimie de sinteza, durata studiilor fiind de 4 ani. Incepand cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani si se trece la 3 specializari: Tehnologie chimica anorganica, Tehnologie chimica organica si Materiale de constructii. In 1964 apare cea de-a patra specializare – Tehnologia compusilor macromoleculari.

Dezvoltarea facultatii nu a fost ferita de evenimente care i-au pus in pericol chiar existenta. Momente dramatice s-au petrecut dupa revolta studentilor timisoreni din toamna anului 1956. Miron Constantinescu, detinator pentru scurt timp al fraielor Ministerului Invatamantului, a hotarat mutarea Facultatii de Chimie Industriala din Timisoara la Brasov (fostul oras Stalin). Doar caderea in dizgratia conducerii Partidului Comunist Roman a lui Miron Constantinescu a salvat facultatea de acest neavenit transfer.

Numarul de studenti a crescut constant, ajungand la un varf pe peste 1600, la sfarsitul anilor 1970. Dupa 1989, a fost necesara o restructurare a invatamantului de inginerie chimica. Un reviriment in dezvoltarea facultatii a fost inregistrat prin infiintarea domeniului de Ingineria mediului in anul 1995.

Facultatea a devenit astfel de Chimie Industriala si Ingineria Mediului. Un nou impuls a fost dat in anul 2012, prin abordarea unui nou domeniu – Ingineria produselor alimentare, tinand cont de dezvoltarea industriei de profil in partea de vest a tarii.

In prezent, numarul studentilor facultatii s-a stabilizat la circa 570 (licenta, masterat si doctorat), pregatirea acestora fiind asigurata de circa 50 de cadre didactice. (I.P.)

 

One thought on “ANIVERSARE! Facultatea de Chimie Industriala din Timisoara a implinit 70 de ani. S-a evocat momentul crucial de dupa revolta studentilor din 1956, cand a fost la un pas sa fie mutata la Brasov

  1. Ce tarziu am inceput sa fiu mandru de ingineria mea timisoreana.Din ce in ce mai mandru,pe masura ce matricea ce depozita comparatia,crestea !
    Imi pare rau ca mi am dus acolo plânsul lui 1956 ,care m a marcat compotamental,ideologic,atitudinal,fara ezitare !
    Sunt cavaler de Poli Traian Vuia !

Leave a Reply