BREAKING NEWS! Comitetului Executiv Judetean al PSD Timis a decis ca alegerile in organizatie sa aiba loc in data de 1 martie; 25 dintre primarii social-democrati din judet, din 55, au absentat de la sedinta     Parchetul de pe langa Tribunalul Timis isi suspenda activitatea in perioada 25 februarie - 1 martie, in semn de protest fata de ultimele modificari legislative ce vizeaza Justitia     Primarul Nicolae Robu, despre liderii USR Timis: "Niste bieti veleitari, ajunsi acolo propulsati, in valtoarea vremurilor pe care le traim, de singura lor calitate fiind tupeul fara margini"    Cristi Danilet, fost membru al CSM, a anuntat ca magistratii ar putea protesta fata de ultimele doua ordonante prin care se modifica grav legile justiei, refuzand sa mai intre in salile de judecata    Deputatul Alfred Simonis se anunta ca un candidat cu sanse reale la sefia PSD Timis, in conditiile in care este la un pas de a prelua presedintia grupului PSD din Camera Deputatilor    Malin Bot a pierdut definitiv procesul cu antenistii Mircea Badea, Radu Tudor si Mugur Ciuvica, fiind obligat sa le plateasca suma de 4.522 lei cu titlu de cheltuieli de judecata

PULS VALUTAR! Forintul maghiar si zlotul polonez se depreciaza lent, din cauza iesirilor de capital speculativ de pe pietele emergente

Evolutia perechii euro/leu a continuat sa fie calma, in timp ce cursul dolarului a continuat sa creasca iar indicii ROBOR au  luat o zi de repaos.

Cursul monedei unice a crescut usor, de la 4,6586 la 4,6599 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,655 si 4,662 lei. Cotatia de la ora 14 se plasa in jurul valorii de 4,66 lei.

Media dolarului american a continuat sa creasca, de 4,1342 la 4,1469 lei, nou maxim al ultimelor 18 luni. Cotatiile din piata fluctuau intre 4,136 si 4,153 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,134 si 1,17 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0964 la 4,1011 lei. Dupa interventia de la inceputul saptamanii a BNR, care a continuat sirul operatiunilor de tip repo, imprumutand din nou bancile comerciale, de data aceasta cu „doar” putin peste 5,3 miliarde lei, si-a pierdut din vigoare, iar nivelul dobanzilor interbancare s-a temperat.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,19%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,43%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni s-au oprit la 3,51%, respectiv la 3,58%.

Iesirile de capital speculativ de pe pietele emergente, in special cele in dolari, care se indreapta spre SUA, in asteptarea unei noi majorari a dobanzii de catre Fed, a avut ca efect continuarea procesului de depreciere a monedelor din regiune. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,292 si 4,306 zloti, iar cea maghiara in culoarul 322,1 – 322,9 forinti.

Conflictul dintre Comisia Europeana si Italia, in privinta cresterii anul viitor a deficitui bugetar, dorit de guvernul de la Roma, cat si incertitudinile care planeaza asupra modului in care se va realiza Brexitul, au continuat sa deprecieze euro.

Euro a atins un maxim de 1,1263 si un nou minim al ultimelor 17 luni, de 1,1216 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa, la jumatatea zilei, in jurul valorii de 6.300 dolari. (Radu Georgescu)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: