BREAKING NEWS! Astazi, in Sala Revolutiei a Palatului Administrativ, a fost semnat contractul de proiectare si executie a lucrarilor la Centura de Sud a Timisoarei     Primarul Nicolae Robu descrie la modul demagogic deszapezirea Timisoarei: "Cred ca ne-am descurcat mai bine decat multi. S-a intervenit prompt!"     Un barbat in varsta de 39 de ani, din Timisoara, s-a sinucis, aruncandu-se in gol de la etajul IX al unui bloc de pe bulevardul Take Ionescu     Ministerul Mediului lanseaza, de maine, programul ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care romanii vor primi vouchere pentru a inlocui electrocasnicele vechi    Conform bilantului organizatiei Reporteri fara frontiere, publicat marti, in 2018 au fost ucisi nu mai putin de 80 de ziaristi in intreaga lume    Scandal la Kanal D, dupa ce Beatrice Olaru a castigat Exatlon Romania, sezonul 2, in dauna banateanului Alin Andronic, care a simtit ca se trag sfori si a abandonat competitia

PULS VALUTAR! Forintul maghiar si zlotul polonez se depreciaza lent, din cauza iesirilor de capital speculativ de pe pietele emergente

Evolutia perechii euro/leu a continuat sa fie calma, in timp ce cursul dolarului a continuat sa creasca iar indicii ROBOR au  luat o zi de repaos.

Cursul monedei unice a crescut usor, de la 4,6586 la 4,6599 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,655 si 4,662 lei. Cotatia de la ora 14 se plasa in jurul valorii de 4,66 lei.

Media dolarului american a continuat sa creasca, de 4,1342 la 4,1469 lei, nou maxim al ultimelor 18 luni. Cotatiile din piata fluctuau intre 4,136 si 4,153 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,134 si 1,17 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0964 la 4,1011 lei. Dupa interventia de la inceputul saptamanii a BNR, care a continuat sirul operatiunilor de tip repo, imprumutand din nou bancile comerciale, de data aceasta cu „doar” putin peste 5,3 miliarde lei, si-a pierdut din vigoare, iar nivelul dobanzilor interbancare s-a temperat.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,19%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,43%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni s-au oprit la 3,51%, respectiv la 3,58%.

Iesirile de capital speculativ de pe pietele emergente, in special cele in dolari, care se indreapta spre SUA, in asteptarea unei noi majorari a dobanzii de catre Fed, a avut ca efect continuarea procesului de depreciere a monedelor din regiune. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,292 si 4,306 zloti, iar cea maghiara in culoarul 322,1 – 322,9 forinti.

Conflictul dintre Comisia Europeana si Italia, in privinta cresterii anul viitor a deficitui bugetar, dorit de guvernul de la Roma, cat si incertitudinile care planeaza asupra modului in care se va realiza Brexitul, au continuat sa deprecieze euro.

Euro a atins un maxim de 1,1263 si un nou minim al ultimelor 17 luni, de 1,1216 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa, la jumatatea zilei, in jurul valorii de 6.300 dolari. (Radu Georgescu)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: