BREAKING NEWS! Ministerul Educatiei a decis ca, de anul viitor, pentru elevii care vor luate note sub 5 la evaluarea nationala, va exista doar optiunea claselor profesionale sau profesionale duale, nu si a liceelor     Romanii care vor sa-si schimbe masina veche cu una noua au la dispozitie, incepand de luni, 20.000 de vouchere din programul Rabla, fiecare in valoare de 6.500 de lei    Petronela Trocan, 34 de ani, din satul Honorici, comuna Victor Vlad Delamarina, si fiul ei in varsta de 16 ani au plecat de acasa si nu s-au mai intors, fiind dati in urmarire generala    Fostul principe Nicolae a ramas fara permis de conducere, dupa ce a condus cu 112 kilometri la ora in interiorul unei localitati din judetul Arges    Cinematograful Fratelia va fi transformat intr-un spatiu multifunctional, Primaria Timisoara alocand, deja, contractul de intocmire a documentatiei    Ministrul Finantelor propune ca absolvenții de facultarii economice sa fie angajati la ANAF fara concurs, pentru a se "intari sistemul"

Protest inedit la Timisoara impotriva traditiei impodobirii bradului de Craciun. “Adun brazi taiati, vanduti, cumparati, impodobiti si aruncati. Vreau sa fac o padure cu ei”, anunta artistul plastic Silvia Moldovan

Ziua de Mos Nicolae aduce la Timisoara o instalatie de arta inedita, creata de artista Silvia Moldovan, care ii indeamna pe locuitorii orasului sa vada dincolo de euforia sarbatorilor de iarna, oferindu-le o imagine a ceea ce ramane in urma acestora.

In fiecare an, dupa ziua de 7 ianuarie, urbea de pe Bega, la fel ca si celelalte orase, devine o panorama a desertaciunilor, o mostra a nepasarii umane in relatia cu natura, un cimitir al brazilor de Craciun abandonati pe strazi, in tomberoane sau aruncati prin parcuri.

Anul acesta, lucrurile se pot schimba, iar noi putem privi mai constient modul in care achizitionam un brad care sa ne decoreze casa pentru doar cateva saptamani, in raport cu beneficiile pe care acesta le poate avea fiind lasat sa existe acolo unde ar trebui: in padure.

Interventia artistica este intitulata „Last year’s Christmas”, iar artista si-a propus sa creasca o padure de brazi abandonati, in anii ce urmeaza: „Adun brazi taiati, vanduti, cumparati, impodobiti si aruncati. Vreau sa fac o padure cu ei”, spune Silvia Moldovan (foto).

Silvia este permanent preocupata de mediul incojurator, de viata in plenitutidinea formelor pe care o ia in natura, de posibilitatea unei distopii in care fiinta umana nociva, consumista, distruge intregul eco-sistem, iar interventia in spatiul public (platforma din fata Bastionului Theresia – corp D) a instalatiei intitulate „Last year’s Christmas” este o dovada a interesului sau artistic pentru traseul pe care il urmeaza brazii de Craciun in dinamica urbana.

Relicvele Craciunului trecut se intorc sa bantuie efervescenta actuala a locuitorilor din Timisoara dupa brazii din acest an, taiati salbatic pentru a ajunge in piete si hypermarket-uri si a servi nevoia de consum feroce.

”Last year’s Christmas” este o fereastra ce ne da posibilitatea de contemplare si reflectie asupra modului in care capriciile noastre de moment, ghidate de dorinta de a ne conforma globalizarii economice, pot deveni daunatoare pentru viata noastra si a celor din jurul nostru.

Inaugurarea va avea loc, astazi, 6 decembrie, de la ora 19, la Bastionul Theresia. Evenimentul este organizat de galeria META Spatiu in cadrul expozitiei „Offline”, iar instalatia va ramane pe domeniul public pana in seara zilei de 29 decembrie. (I.P.)

Sursa foto: Dumbravita TV

Leave a Reply

%d bloggers like this: