VICTORIE! Decanul Baroului Timis anunta majorarea onorariilor pentru avocatii din oficiu! Interdictie pentru judecatori de a mai cenzura onorariile

Protestul initiat de 14 barouri din Romania, prin care s-au revendicat o serie de drepturi pentru profesia de avocat, a fost dezamorsat la timp de Ministerul Justitiei.


Decanul Baroului Timis ne-a comunicat ca, astazi, s-a semnat un nou protocol intre UNBR, Ministerul Justitiei si Ministerul Public, nesecret, care prevede majorarea onorariilor in cauzele cu aparator din oficiu, dar, cel mai important lucru, faptul ca judecatorii nu vor mai avea dreptul sa cenzureze onorariile avocatilor.

Prezentam comunicatul privind intalnirea din data de 14.02.2019 de la Ministerul Justitiei, primit la redactie din partea Baroului Timis.

“Baroul Timis, legal reprezentat prin avocat dr. Sergiu I. Stanila – decan, anunta semnarea noului protocol privind stabilirea onorariilor cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta judiciara si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta judiciara privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala.

Noul Protocol se caracterizeaza prin: 1. semnarea tripartita, respectiv de catre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si UNBR; 2. majorarea cuantumului vechilor onorarii cu 141,02%; 3. reglementarea cuantumului remuneratiei de curator; 4. modificarea art. 10 din vechiul Protocol, in sensul stabilirii onorariilor ca valori minime; 5. reglementarea expresa a interdictiei reducerii onorariilor din noul Protocol; 6. incetarea expresa a delegatiei avocatului din oficiu, la prezentarea avocatului ales; 7. introducerea unor onorarii pentru servicii noi, reglementate de cele doua Coduri de Procedura Penala si, respectiv, Civila.

Semnarea noului Protocol reprezinta o dovada incontestabila a rolului indispensabil al Barourilor in organizarea si functionarea profesiei de avocat. Barourile care au initiat si semnat protestul avocatilor, fata de tratamentul nepotrivit acordat acestora, Barourile care au aderat ulterior la protestul initiat, au dovedit acest lucru.

Un rol esential l-a avut Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei, care prin activitatea depusa, a determinat atingerea acestui rezultat.

Multumiri speciale distinsilor senatori Iancu Caracota, Daniel Catalin Fenechiu, Robert Marius Cazanciuc, Alina Gorghiu, George Eduard Dirca, Adrian Diaconu, Nicoleta Pauliuc, Dan Lungu, precum si distinsului deputat Ion Cupsa.

Un rol esential l-a avut presa, care a redat corect pozitia avocatilor romani, pozitia Barourilor semnatare ale protestului, precum si a celorlalte Barouri care au aderat ulterior acestei initiative, precum si Departamentul de Coordonare a Asistentei Judiciare din cadrul UNBR.

Avocatul este partener indispensabil al justitiei si este ocrotit de lege”. (I.P.)

One thought on “VICTORIE! Decanul Baroului Timis anunta majorarea onorariilor pentru avocatii din oficiu! Interdictie pentru judecatori de a mai cenzura onorariile

  1. cu legi mai clare/simple… si judecatori mai activi ce sa indrume victima avocatul e fara rost, un parazit ce mai mult incurca justitia!

Leave a Reply