Liber la amendarea soferilor UBER! Guvernul a modificat Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi. “Ne dorim sa punem stop pirateriei din domeniul transporturilor!”

Guvernul a eliminat sintagma “in mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, incat “sanctiunea sa fie aplicabila atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public in mod ilegal”, dar va reglementa si activitatea de ridesharing printr-un act normativ care va fi adoptat in maxim doua – trei saptamani, a declarat vineri vicepremierul Daniel Suciu, citat de Agerpres.


Eliminarea acestei sintagme a fost ceruta insistent de transportatori, care au protestat de mai multe ori in ultima vreme pentru ca guvernul sa opereze modificare. Pana acum, efectuarea unei singure activitati de transport public, contra cost, de persoane sau de marfuri, cu incalcarea anumitor prevederi legale nu constituia contraventie si nu se pedepsea cu amenda, revenind autoritatii sarcina sa probeze ca cel in cauza a savarsit in mod repetat astfel de fapte.

“Astazi, in sedinta de Guvern, am adoptat o ordonanta de urgenta indelung dezbatuta in spatiul public si anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Am operat doua modificari si anume am transferat atributiile privind organizarea si efectuarea transportului in regim de inchiriere de la autoritatile administratiei publice locale la Autoritatea Rutiera Romana. Aceasta modificare a stat in transparenta decizionala timp de 10 zile, inclusiv autoritatile locale au fost de acord si nu au ridicat observatii vizavi de acest punct”, a precizat vineri vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit acestuia, prin a doua modificare operata a fost eliminata sintagma “in mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, astfel incat “sanctiunea sa fie aplicabila atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice pentru efectuarea de transport public in mod ilegal”.

“Vreau sa fac mentiunea ca acest act normativ nu este indreptat impotriva nimanui, impotriva nici unei activitati economice, ci, din contra, ne dorim sa reglementam si punem stop si capat pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp.

In ultimele zile am avut discutii si nu putine cu reprezentantii platformelor de ridesharing si, de asemenea, pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante vom emite un alt act normativ astfel incat si activitatea de ridesharing sa fie reglementata. Ultima discutie pe care am avut-o a fost alaltaieri, s-a constituit un grup de lucru alaturi de colegii nostri de la Ministerul Transporturilor si va confirm ca in maxim doua – trei saptamani, asa cum evaluam, vom avea si un act normativ care sa reglementeze activitatea de ridesharing”, a mai spus Suciu. (V.E.)

Leave a Reply