Jurnalista care a fost amenintata cu moartea printr-un SMS anonim a aflat cine i-a trimis mesajul. Un tanar ofiter de politie, retinut in acest caz

Persoana care a amenintat-o cu moartea, printr-un SMS anonim, pe jurnalista Emilia Sercan a fost identificata de politisti, in mai putin de 10 zile de la eveniment.


Paradoxal, este vorba despre un tanar ofiter de politie, angajat al Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, motiv pentru care, miercuri dimineata, au avut loc perchezitii atat la locuinta sa, cat si la biroul sau din cadrul institutiei.

Colegii din IGPR l-au banuit pe Adrian George Barbulescu ca ar fi persoana care a amenintat-o pe jurnalista Emilia Sercan. Acesta a fost depistat in Slatina si a fost adus pentru audieri, la Bucuresti. Tanarul ofiter lucreaza la o structura de suport, a absolvit Academia de Politie in ultimii doi ani si nu este inscris la scoala doctorala.

Emilia Sercan a reacționat la informația ca persoana care a amenintat-o cu moartea este un ofiter din Slatina, membru al Academiei de Politie. Jurnalista a declarat ca este consternata si ca nu-i vine sa creada ca a primit SMS-ul din partea unui om al legii.

Cunoscuta pentru anchetele privind plagiatele in randul inaltilor demnitari şi al conducerii unor institutii de invatamant, Emilia Sercan a socat opinia publica in momentul in care a anuntat ca a primit amenintari cu moartea. Ea a depus o plangere la politie, iar acestia cu inceput cercetarile.

Luni seara, la ora 21,05, am primit un mesaj de amenintare cu moartea. Mesajul vine in contextul in care de trei saptamani public in mod constant informatii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Politie, institutie aflata in subordinea Ministerului de Interne, iar alte materiale erau in pregatire.

De patru ani scriu aproape exclusiv despre tezele de doctorat plagiate ale unor oficiali ai statului, unii dintre cei mai puternici oameni din Romania fiind subiectul dezvaluirilor mele. Anchetele despre tezele de doctorat plagiate au expus o cutremuratoare retea de complicitati, putere, influenta si bani construita pe impostura la cel mai inalt nivel al institutiilor statului.

Pana acum am fost injurata, intimidata, urmarita, s-a incercat compromiterea mea, insa de data asta s-a trecut la un alt nivel.

Am incercat sa imi explic de de am primit aceste amenintari: dezvaluirile legate despre Academia de Politie, asa cum am scris in penultima mea ancheta publicata pe PressOne, risca sa lase institutia fara o buna parte dintre profesorii care au doctoratele sustinute acolo si care, cel mai probabil, sunt si ele plagiate. Pentru un profesor, o teza de doctorat plagiata inseamna incheierea carierei academice.

Continutul mesajului sugereaza ca amenintarea este legata de subiectele la care lucrez acum.

Am depus chiar luni noaptea plangere la Politia Capitalei si sper ca politistii isi vor face treaba, iar cel sau cei care au recurs la amenintari vor fi prinsi cat mai repede. Ministrul de Interne si seful IGPR au fost informati despre amenintarile pe care le-am primit.

De nenumarate ori mi s-a spus in acesti ani ca am curaj, iar replica mea, spusa in gluma, a fost ca nu stiu daca este curaj sau inconstienta. Un jurnalist nu trebuie sa isi puna vreodata problema in termeni de curaj sau frica, ci in termeni de adevar si interes public, singurele lucruri pe care trebuie sa le slujeasca. Iar atata timp cat adevarul este de parte lui nu trebuie sa ii fie frica de nimeni si de nimic”, a scris jurnalista pe Facebook, imediat dupa primirea amenintarii cu moartea. (V.E.)

Leave a Reply