BREAKING NEWS! Kelemen Hunor a anuntat ca UDMR nu va mai sprijini coalitia aflata la guvernare, ca raspuns la anchetarea extremistilor maghiari care au profanat crucile eroilor romani ingropati in cimitirul din Valea Uzului    Accident violent in care a fost implicata o masina de politie si un BMW, in aceasta dimineata, in apropiere de Piata Marasti, la intersectia de langa pizzeria Poli     Seful Politiei Municipiului Timisoara, Daniel Draguta, si adjunctul sau, Ionel Icobescu, filmati la ziua fostei iubite a ucigasului cu Ferarri, Adrian Cocoana    Peste 200.000 de romani au semnat petitia pentru reglementarea de urgenta a serviciilor de ridesharing, sustinand operatorii Uber, Bolt si Clever     Ioan Duia, surdo-mutul amendat de jandarmi pentru ca ar fi scandat lozinci anti-PSD si anti-Dragnea, a castigat definitiv procesul cu Jandarmeria Romana     Senatorul PSD Virginel Iordache a fost transportat cu elicopterul SMURD de la Suceava la Bucuresti pentru ca il durea burta si nu a avut incredere in diagnosticul medicilor locali

A doua opinie medicala – un drept gratuit al pacientului! Liderul PMP Timis ii cere ministrului Sanatatii sa asigure aplicarea Legii 46/2003

Liderul PMP Timis, deputatul Cornel Samartinean, sare in apararea pacientilor care apeleaza la spitalele de stat din Romania, care risca un diagnostic incorect si, prin urmare, un tratament ineficient, si il intreaba pe ministrul Sanatatii cand va reglementa dreptul pacientului la a doua opinie medicala gratuita.

Aceasta interpelare publica vine in contextul in care, conform studiilor Institutului National de Diagnostic, unul din zece pacienti primeste un diagnostic gresit, iar peste jumatate dintre romanii care merg la spital se tem ca ar putea primi un diagnostic care sa nu aiba vreo legatura cu afectiunea de care sufera.

Desi in Legea nr.46/2003, la articolul 11, se prevede ca “pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala”, acest cadru legal nu poate fi aplicat din cauza lipsei normelor metodologice.

“Fireste, pacientii ar trebui sa beneficieze de acest drept gratuit, in baza contributiilor la asigurarile sociale de sanatate. Doar ca, asa cum aratam mai sus, lipsa normelor de aplicare a Legii nr.46/2003 il priveaza pe pacientul roman de a doua opinie medicala, iar daca doreste sa o obtina este nevoit sa apeleze la clinici private, suportand costurile acestei noi investigatii”, precizeaza Cornel Samartinean.

In Franta a doua opinie medicala este un serviciu inclus in pachetul de baza al asiguratilor, iar in Marea Britanie, medicii de familie lucreaza in echipa, pentru a exista cel putin doua opinii atunci cand stabilesc un diagnostic.

In Romania, Ministerul Sanatatii nu a intreprins niciun demers pentru a-i informa pe romani cu privire la drepturile pe care le au, astfel ca pe fondul lipsei de informare, multi nu apeleaza la o a doua opinie medicala.

“Avand in vedere faptul ca in Romania mai putin de 1% dintre pacienti solicita o a doua opinie medicala din cauza lipsei de informare si de preocupare a Ministerului Sanatatii, solicitam doamnei ministru raspunsuri la urmatoarele intrebari: Care este stadiul elaborarii normelor metodologice astfel incat Legea nr. 46/2003 sa devina cat mai urgent aplicabila? Cand vor beneficia pacientii romani, efectiv si gratuit, de acest drept prevazut de lege si care vor fi masurile concrete pe care le veti lua pentru informarea pacientilor privind dreptul de a solicita gratuit o a doua opinie medicala?”, sunt intrebarile la care se asteapta respunsuri de la ministrul Sorina Pintea.

De regula, cel mai des, a doua opinie este ceruta in cazul afectiunilor grave, din sfera bolilor cardiovasculare, neurologice si oncologice. (Mara Ion)

Leave a Reply

%d bloggers like this: