Jocuri de culise pe scena Galei UNITER! Timisoreanca Claudia Ieremia pierde titlu de Cea mai buna actrita intr-un rol principal. “Interesele juriului nu au nimic in comun cu bucuria publicului”, acuza regizorul Radu Afrim

Nominalizata la Premiul UNITER pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal, Claudia Ieremia, de la Teatrul National din Timisoara, se astepta, luni seara, la gala fastuoasa de la Cluj-Napoca, unde s-au acordat cele mai importante premii din teatru, pentru 2018, sa i se recunoasca valoarea artistica incontestabila si sa fie incoronata, in sfarsit, ca regina a scenei romanesti, dupa titlul castigat, in 2015, la Festivalul National de Comedie de la Galati.


Rolul Arkadina din spectacolul Pescarusul, de A.P. Cehov, in regia lui Andrei Serban, jucat la compania de teatru independent UnTeatru, din Bucuresti, un adevarat regal al artei dramatice, ii dadea dreptul sa spere.

Din nefericire pentru actrita Teatrului National din Timisoara, juriul Galei Uniter 2019, din care a facut parte si Maia Morgenstern, a decis ca acest premiu de prestigiu sa fie acordat actritei Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen si Shinnobu din spectacolul Povestea printesei deocheate, in scenariul si regia lui Silviu Purcarete, jucat la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu.

De altfel, nici Ana Ularu, cea de-a treia actrita nominalizata la aceasta categorie, pentru rolul Marianne, din spectacolul Constelatii, de Nick Payne, in regia lui Radu Iacoban, jucat la Teatrul ACT, din Bucuresti, nu a avut mai mult succes la juriu, desi 2018 a fost un an de varf al carierei sale, cu un rol in thrillerul Siberia, alaturi de starul american Keanu Reeves.

“N-a fost sa fie. Pe de alta parte, singurul regret e ca n-am putut sa multumesc public celor care au contribuit la prezența mea in aceasta gala. Multumesc pentru sustinerea numeroasa,  puternica si surprinzatoare. Nu stiu, e vorba despre iubire. Asta am simtit. Iubirea pentru teatru. Restul nu conteaza. Se pare ca e greu sa te ridici la anumite standarde. Chestii celelalte nu ma intereseaza, desi se vad”, a fost mesajul actritei din Timisoara, postat pe Facebook imediat dupa gala de la Cluj-Napoca.

Ceea ce n-a dorit sa dezvaluie Claudia Ieremia, a spus-o direct, fara menajamente, regizorul Radu Afrim, intr-un comentariu la postarea Claudiei.

“Interesele juriului & jocurile de culise nu au nimic in comun, niciodata, cu bucuria publicului”.

Chiar si fara premiul UNITER, Claudia Ieremia ramane preferata publicului, asa dupa cum i-a transmis Judit Reinhardt. “Pentru mine, pentru noi, tu esti cea mai buna si vei primi in fiecare seara cand vei urca pe scena cel mai important premiu”.

Castigatorii Premiilor Uniter din acest an sunt Andrei Hutuleac, pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal, Povestea printesei deocheate, in regia lui Silviu Purcarete, Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, pentru Cel mai bun spectacol, Tompa Gábor, pentru regia spectacolului „Negutatorul din Venetia” de William Shakespeare, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, pentru Cel mai bun regizor, Natalia Calin, Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar, Richard Balint, Teatrul Metropolis Bucuresti, pentru Cel mai bun actor intr-un rol secundar,  Dragoș Buhagiar, Teatrul Metropolis Bucuresti, pentru Cea mai buna scenografie.

Gala Premiilor UNITER se desfasoara anual, incepand din 1991, acordand distinctiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic incheiat. Decernarea premiilor se face dupa principiul nominalizarilor stabilite de un juriu de selectie. Dintre aceste nominalizari, un alt juriu decide, in seara Galei, prin vot secret, castigatorul fiecarui premiu. (Mara Ion)

Foto: Andrei Gindac

Leave a Reply