BREAKING NEWS! Raliul masinilor de epoca, care ar fi trebuit sa aiba loc, azi, la Timisoara, a fost mutat la Arad, in ultimul moment, din cauza refuzului Politiei Rutiere de a inchide circulatia in zona centrala     Politistii din cadrul IPJ Timis sunt obligati sa-si faca sedintele de tragere obligatorii la sali private din oras, in conditiile in care exista un poligon in curtea IPJ timis     Duminica, intre orele 13-15, in centrul Timisoarei se va desfasura o actiune de responsabilizare a participantilor la traficul rutier, organizata de Diana Mihai, realizatoarea emisiunii TV "Cronica rutiera"    Samuel Dominic Fritz este candidatul USR care promite ca-l va invinge pe Nicolae Robu la alegerile pentru Primaria Timisoara de anul viitor     Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, ar fi fost filat de structuri din MAI, la cererea fostului ministru, Carmen Dan, operatiune devoala dupa ce intr-o celebra biserica din centrul Bucurestiului a fost descoperita tehnica de interceptare    Grupul Telekom Romania, format din fostele companii Cosmote si Romtelecom, a anuntat ca va concedia aproape 700 de angajati

PULS VALUTAR! Guvernatorul BNR dezvaluie o posibila “cosmetizare” guvernamentala a indicatorilor economici. “Avem o crestere economica dincolo de ce poate da economia!”

Chiar daca rata anuala a inflatiei a scazut, in iunie, la 3,84%, dupa trei luni in care s-a mentinut peste pragul de 4%, cursul euro a urcat de la 4,7269 la 4,7337 lei, mai sus cu peste un ban comparativ cu inceputul saptamanii. Piata s-a deschis la 4,727 lei, iar maximul a fost de 4,735 lei. Transferurile de ora 14, ieri, se efectuau la 4,733 lei.

Practic, monedele de la marginea zonei euro continua sa se deprecieze, pe fondul cresterii aversiunii fata de risc.

Presiunea asupra leului se va mentine si in perioada urmatoare, in conditiile in care, conform INS, deficitul comercial s-a marit cu 30,1% in primele cinci luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 6,52 miliarde de euro.

La prezentarea Raportului Anual 2018 al BNR, guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca „avem o crestere economica dincolo de ce poate da economia (…) Incepand cu 2016, permanent, am adaugat cate ceva la dezechilibrul extern. Ne apropiem de nivelul de, sa nu spun alarma, poate e prea mult, de ingrijorare, de un deficit extern de 5%”.

Cursul dolarului american a facut un pas inapoi si a coborat de la 4,2191 la 4,2171 lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,213 si 4,223 lei.

Moneda elvetiana stagna pe pietele internationale, 1,112 – 1,114 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,2415 la 4,2533 lei.

Uncia de aur a urcat ieri la pranz pe pietele specializate la 1.408 dolari, ceea ce a facut ca pretul gramului de aur sa urce la 189,2788 lei.

Indicele de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), care se va aplica pana la sfarsitul lui septembrie, a fost stabilit de banca centrala la 2,63%.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut la 3,17%, cel mai scazut nivel din ultimele patru luni.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scazut de la 3,46 la 3,44%. Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a coborat la 3,46%, iar cel la 12 luni la 3,52%.

Monedele din regiune continuau sa se deprecieze fata de euro, urmare a cresterii aversiunii fata de risc. Moneda poloneza fluctua intre 4,267 si 4,275 zloti, iar cea maghiara se tranzactiona in culoarul 325,4 – 326,2 forinti.

Perechea euro/dolar fluctua intr-un culoar strans, 1,1202 – 1,1230 dolari, investitorii asteptand interventiile presedintelui Fed, Jerome Powell, in fata comisiilor de finante ale celor doua camere ale Congresului SUA.

Bitcoin crestea pe platformele specializate, ieri, la pranz, la aproape 13.100 dolari. (R.G.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: