Controversata reprimire in magistratura a judecatoarei Dana Girbovan, dupa renuntarea voluntara la roba, va fi verificata de CSM

Revenirea in magistratura a Danei Girbovan, dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a fost de acord ca judecatorea Curtii de Apel Cluj-Napoca sa-si retraga demisia care a precedat candidatura sa esuata la fotoliul de ministru al Justitiei, va fi verificata de CSM.


Membrii celui mai inalt for de conducere al magistraturii urmeaza sa stabileasca daca judecatoarea din Cluj a fost in stare de incompatibilitate in momentul in care a aparut pe lista miniteriabililor PSD inaintata presedintelui Klaus Iohannis.

In conditiile in care cererea de eliberare din functia de magistrat nu a fost trimisa de CSM presedintelui Iohannis, care ar fi trebuit sa emita decretul de rigoare, care urma sa fie publicat in Monitorul Oficial, Dana Girbovan era judecator cand a fost propusa de Viorica Dancila pentru a conduce ministerul Justitiei.

Reamintim ca acest caz, al propunerii in functia de ministru al Justitiei al Danei Girbovan, a starnit interes public dupa ce, lunea trecuta, in 26 august, Lia Savonea, presedintele CSM, a decis convocarea de urgenta a unei sedinte a Sectiei de judecatori, pentru a se lua act de demisia din functia de judecator a Danei Girbovan.

Judecatoarea luase aceasta decizie pentru a putea fi propusa de premierul Viorica Dancila sa preia conducerea ministerului Justitiei, avand in vedere ca aceasta functie nu poate fi detinuta de un magistrat.

Miercuri, 28 august, presedintele Klaus Iohannis a respins, in bloc, toate cele patru propuneri ale Vioricai Dancila privind numirea unor noi ministri, inclusiv pe cea referitoare la Dana Girbovan.

Imediat dupa anuntul presedintelui Klaus Iohannis, Dana Girbovan a anuntat ca isi retrage demisia, desi cererea ei trecuse deja de CSM, care anuntase ca a hotarat sa o inainteze sefului statului.

CSM nu a mai trimis, insa, documentele catre presedintele Klaus Iohannis, motivand ca avea la dispozitie un termen de 20 de zile pentru a face acest lucru, astfel ca seful statului nu avea cum sa semneze decretul de eliberare din functia de magistrat a Danei Girbovan.

In aceste conditii, este curios si faptul ca Dana Girbovan a fost propusa, ca magistrat, pentru a ocupa functia de ministru al Justitiei, cele doua functii fiind incompatibile, conform legii.

Marti, 3 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia pentru judecatori, a decis sa-si anuleze hotararea din urma cu o saptamana, astfel ca a luat act de cererea Danei Girbovan de renuntare la cererea de eliberarea din functia de judecator, prin demisie.

In aceste conditii, Dana Girbovan a ramas, mai departe, judecator la Curtea de Apel Cluj-Napoca si presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Totusi, raman cateva necunoscute in cazul Girbovan – ministerul Justitiei.

Daca judecatoarea mai era inca magistrat in momentul in care a acceptat propunerea premierului Viorica Dancila, presedintele PSD, de a fi propusa pentru functia de ministru al Justitiei, nu este un caz de incompatibilitate?

Care este procedura legala in baza careia o demisie depusa de un magistrat poate fi retrasa, dupa o saptamana, fara a exista niciun efect?

CSM urmeaza sa clarifice toate aspectele care starnesc intrebari publice justificate in cazul demisiei si a controversatei reveniri in magistratura a judecatoarei Dana Girbovan. (G.I.)

 

Leave a Reply