BREAKING NEWS! Doua seifuri din incinta Casei Judetene de Pensii Timis au fost sparte, luni, hotii reusind sa dispara cu o suma importanta de bani    Procurorii Parchetului Militar Timisoara au deschis un dosar penal pentru vatamare corporala din culpa, dupa ce un tanar din Tg. Carbunesti a fost lovit de un glont provenit dintr-un poligon al Jandarmeriei    Presedintele Klaus Iohannis a respins, pentru a treia oara, propunerile de noi ministri in Cabinetul Dancila, anuntand ca "niciun ministru nu va fi numit nou in guvern decat dupa validarea din Parlament"     Un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare este cercetat pentru neglijenta in serviciu, ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, dupa decesul unui politist care a participat la o descindere    Jurnalistul Cristian Tudor Popescu ii duce lipsa lui Liviu Dragnea, in conditiile in care fostul lider PSD „punea niste probleme fundamentale: problema justitiei, a independentei justitiei, problema relatiei Romaniei cu Uniunea Europeana"    In perioada 18-22 septembrie 2019, la Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timis, are loc Expo CASA, Construct & Imobiliare, cel mai important targ de imobiliare din partea de vest a Romaniei

Leul nu este afectat, inca, de criza guvernamentala! Analistii anticipeaza ca motiunea de cenzura va pune presiune asupra cursului de schimb

Criza guvernamentala aparuta dupa retragerea ministrilor ALDE din Executiv nu a afectat inca leul, economia parand a fi imuna la treburile politice.

Cererea presedintelui ca Guvernul sa solicite un vot de incredere din partea Parlamentului, ar putea schimba, insa, agenda politica si sa netezeasca drumul unei motiuni de cenzura, mutare care va pune presiune asupra cursului de schimb.

Cursul euro a fost stabilit ieri la 4,7316 lei fata de 4,7320 lei, acum doua zile. Transferurile se efectuau in culoarul 4,728 – 4,736 lei, iar cele ora 14 se realiazu la 4,732 lei.

Dolarul american a continuat sa piarda teren si a scazut de la 4,2862 la 4,2843 lei.

Moneda elvetiana se deprecia pe pietele internationale la 1,093 – 1,097 franci/euro, iar media ei a coborat de la 4,3296 la 4,3282 lei.

Uncia de aur a coborat pe pietele specializate sub pragul de 1.500 dolari si fluctua intre 1.488 si 1.497 dolari, ceea ce a facut ca pretul gramului de aur stabilit de BNR sa alunece de la 207,9968 la 205,9411 lei, mai jos cu circa sapte lei fata de jumatatea saptamanii trecute.

BNR a continuat sa sterilizeze excesul de lichiditate din piata interbanca si a atras, luni, depozite in valoare de 4,219 miliarde lei, la o dobanda de 2,50%, egala cu cea de politica monetara.

Aceasta a avut ca efect stabilizarea valorii indicilor ROBOR. Cel la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a revenit ieri la 3,04%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,13%.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, s-a oprit la 3,18%, iar cel la 12 luni la 3,23%.

Monedele din regiune aveau miscari contrare fata de euro. Cea poloneza stagna la 4,331 – 4,339 zloti, iar cea maghiara se deprecia la 330 – 331,9 forinti.

Pe pietele internationale, investitorii asteapta intalnirea, de maine, a conducerii BCE, unde ar urma sa fie anuntat noul program de relaxare cantitativa, dar au ochii indreptati si catre Londra, in conditiile in care nu se stie inca care va fi modul in care se va realiza Brexit-ul.

Pe acest fond, perechea euro/dolar era stabila si fluctua intre 1,1033 si 1,1060 dolari.

Bitcoin fluctua pe platformele specializate intre 10.250 si 10.400 dolari, in scadere fata de inceputul saptamanii. (V.G.)

Nota: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: