Procurorul-sef al DIICOT a demisionat din functie! “Daca as ramane in functie, as risca sa antrenez directia intr-un conflict care, pe termen mediu si lung, nu ar putea avea efecte pozitive”

Procurorul – sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Felix Banila, a anuntat, miercuri, intr-un comunciat oficial ca si-a depus demisia de onoare din functie.


Aceasta decizie vine in urma cererii presedintelui Klaus Iohannis, care a acuzat faptul ca, in anchetele din dosarele Caracal si Dambovita, posibili infractori sunt tratati cu manusi, iar victimele sunt tratate cu duritate si agresivitate. Reactia presedintelui a fost generata de modul agresiv in care a fost tratata mama Luizei Melencu de catre autoritati, in urma cu doua zile.

„Desi am convingerea ca nu am esuat in indeplinirea atributiilor conferite de lege in calitate de procuror sef al DIICOT, iar speta ”Caracal” nu depaseste nivelul priceperii mele si al aptitudinii solutionarii ei de catre ai mei colegi; In urma discutiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu Ministrul Justitiei si cu membrii Sectiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar si in baza propriului rationament;

Am inteles sa imi depun demisia de onoare din functia de procuror sef al Directiei de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sens in care am inaintat-o Ministrului Justitiei, respectand parcursul legal al actului numirii in aceasta functie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neintarziate Presedintelui Romaniei, spre a fi acceptata si a se luat act de aceasta, in vederea emiterii decretului de eliberare din aceasta functie, data pana la care voi continua sa asigur conducerea DIICOT.

Aceasta nu vine pe fondul faptului ca nu mi-as fi facut datoria si ca nu mi-as fi pus toata priceperea, profesionalismul si buna-credinta in exercitarea functiei, pe care cu onoare inca o ocup; Dar consider ca la acest moment, demisia mea este absolut necesara pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-si continua activitatea intr-un climat lipsit de presiune”, se arata in comunicatul oficial al sefului DIICOT.

Acesta a sustinut ca, in ciuda gestului de a demisiona, nu are nimic in a-si reprosa, intrucat anchetarea crimei de la Dambovita, cu eleva ucisa de un cetatea olandez, nu ar fi de competenta DIICOT.

„Desi nu am nimic a-mi reprosa, intrucat cazul de la Dambovita nu incumba activitatilor si competentei DIICOT, iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am directionat ancheta intr-o maniera corecta, justa si legala, in timp ce efectuarea, continuarea si finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusiva a procurorilor de caz, a caror independenta, nici eu si nici nimeni altcineva, nu trebuie si nu poate a o incalca.

Daca as ramane in functie, as risca sa antrenez directia intr-un conflict care, pe termen mediu si lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine si nici pentru DIICOT. Mi-as dori, insa, ca gestul meu sa ramana unul izolat, lipsit de relevanta pe care multi, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui si sa nu deschida calea unor demisii / demiteri ori revocari arbitrare, cu grave si iremediabile consecinte asupra independentei justitiei, in general si a procurorilor, in mod special”, a completat acesta.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a declarat miercuri ca a avut discutii cu seful DIICOT, Felix Banila, caruia i-a transmis ca ”e inacceptabil modul in care s-a actionat vineri la domiciliul familiei Melencu. E important sa respectam legea, dar trebuie sa avem respect fata de suferinta si nu ne costa nimic sa fim oameni”.

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis demisia lui Felix Banila de la conducerea DIICOT. „Ministrul Justitiei, Ana Birchal, a primit astazi, 2 octombrie 2019, demisia din functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a domnului Oliver-Felix Banila. In conformitate cu atributiile legale ale ministrului justitiei, demisia domnului Oliver-Felix Banila a fost inaintata domnului presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis”, a anuntat Ministerul Justitiei.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Justitiei, in locul lui Felix Banila va fi numit procuror-sef interimar Giorgiana Hosu.

Aceasta este considerata o profesionista in sistemul de Justitie, fostul procuror general, Augustin Lazar caracterizand-o ca fiind „un procuror cu o experienta considerabila”. Ea are insa doua vulnerabilitati serioase: a fost adjuncta fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, condamnata la inchisoare si fugita in Costa Rica. In plus, sotul Giorgianei Hosu, fostul politist Dan Hosu, este trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta si dare de mita intr-unul dintre dosarele Carpatica-ASF. (V.E.)

Leave a Reply