LEGE. Amenzi de pana la 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice

Institutiile publice vor fi obligate sa colecteze selectiv deseurile, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala.


Actul normativ prevede amenzi de pana la 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind sortarea deseurilor.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2010 privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice a fost adoptat de Senat in data de 4 martie 2019.

Potrivit documentului, institutiile publice sunt obligate sa asigure finantarea pentru colectarea selectiva a deseurilor generate in cadrul acestora. De asemenea, unitatile scolare aflate in subordinea autoritatilor administrativ teritoriale sunt scutite de la finantarea colectarii selective si achizitionarea recipientelor de colectare selectiva a deseurilor, acestea din urma fiind asigurate din bugetul unitatii administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, in functie de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului.

Proiectul prevede sanctionarea conducatorilor institutiei cu amenda de la 500 la 1.000 pentru nerespectarea urmatoarelor obligatii:

– de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectarii selective unui angajat al institutiei sau unui tert;

– de a asigura aplicarea colectarii selective a deseurilor in interiorul institutiei publice pe care o conduce.

De asemenea, proiectul mai prevede sanctionarea cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei pentru conducatorii institutiei publice care nu respecta obligatia de a incheia un contract de predare a deseurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat pentru reciclarea si/sau valorificarea acestora.

Se mai prevede amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici sau firmele de salubrizare care cu nu preiau selectiv deseurile de la institutiile publice si pentru neasigurarea de catre operatorul economic autorizat a faptului ca institutia a predat deseruile sortate selectiv.

Proiectul va fi trimis presedintelui Romaniei pentru promulgare. (E.T.)

Leave a Reply