BREAKING NEWS! Medicul timisorean Radu Blagoe, acuzat ca si-a batut violent propriul fiu, a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile    Primarul Nicolae Robu face un nou apel la timisoreni sa doneze bani pentru Monumentul Revolutiei din 1989, dupa ce intr-o saptamana s-au adunat doar 3.885 de lei    Seful Serviciului de Ambulanta Judetean Caras-Severin, acuzat ca si-a terorizat si santajat fosta iubita, pentru a relua relatia cu el, retinut de procurorii DIICOT    Avocatul Florin Kovacs a anuntat ca va sesiza Inspectia Judiciara in cazul celor doi judecatori de la Curtea de Apel Timisoara, care se lupta cu directoarea Colegiului National "Carmen Sylva"    Ministrul de Interne Marcel Vela a dat marea veste: Dosarul interventiei violente a jandarmilor, din 10 august 2018, din Piata Victoriei, ar putea fi desecretizat chiar astazi    Lucrarile la autostrada A10 Sebes - Turda, Lotul I, intrerupte de instanta de judecata, dupa ce o familie din Oarda de Sus a reclamat faptul ca soseaua de mare viteza trece la 4 metri de casa lor

A murit un scriitor exemplar din Timisoara! Ion Ariesanu, fostul redactor sef al revistei Orizont, a incetat din viata la varsta de 89 de ani

Ion Ariesanu, unul dintre cei mai importanti prozatori ai Banatului, s-a stins din viata la varta de 89 de ani. Fost redactor la ziarul Drapelul rosu si, mai apoi, redactor-sef al revistei Orizont, Ion Ariesanu lasa in urma sa o opera literara impresionanta.

Nu mai putin de 15 carti de proza, care, intr-o prima faza, descind din viata provinciei banatene si ardelene, autorul fiind preocupat de dramele unor cupluri care nu-si mai pot regasi echilibrul.

Subiectele romanelor din deceniul noua pornesc de la personaje si fapte cunoscute in mediile timisorene, carora Ariesanu le urmareste evolutiile cu minutia unui chirurg.

“Ion Ariesanu scria/scrie intotdeuna de ce e nevoie: de ce e nevoie pentru a ilustra un loc, o geografie, o contuinuitate a prozei. O viata de scriitor, de jurnalist, care e legata mereu de necesitatile locului. Toate cartile lui Ion Ariesanu scrise inainte de 1989, legate de puritate, inocenta, de prelungirile paternalismului fericit (nefericit) au o unitate a gandului, sub semnul unei… „complicate „stari de fericire”. De nefericire”, este descrierea semnata de criticul Cornel Ungureanu, care concluzioneaza ca Ion Ariesanu a fost un scriitor exemplar.

“Candva, redactia noastra a fost un tot unitar pe care domnul Ariesanu a reusit sa il stranga la un loc. Astfel, a dat un sens al existentei noastre”, spunea si Lucian Bureriu la ziua maestrului, cand si-a aniversat varsta de 85 de ani.

Ion Ariesanu s-a nascut in data de 8 septembrie 1930, in orasul Ocna Mures, judetul Alba. A absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din Turda, in 1951, apoi Facultatea de Filologie din Cluj (1955). Dupa o scurta cariera didactica universitara (1955-1957) in acelasi oras, se dedica activitatii in presa, fiind redactor la „Drapelul rosu”, apoi, vreme de peste 25 de ani, redactor si redactor-sef la revista „Orizont”.

Colaboreaza cu proza si cu reportaje la „Orizont”, „Steaua”, „Familia”, „Luceafarul” si „Romania literara”. “Cand Ion Ariesanu a venit la ziar, imediat s-a simtit si, in calitate de adjunct, a ridicat calitatea ziarului, in sensul ca a dat drumul scrisului, ne-a incurajat pe cei care am venit dinspre filologie, a incurajat stilul scriitoricesc”, si-a amintit si Ion Jurca Rovina, unul dintre scriitorii importanti ai Banatului, care a fost impins inainte de Ion Ariesanu. (M.I.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *