A murit un scriitor exemplar din Timisoara! Ion Ariesanu, fostul redactor sef al revistei Orizont, a incetat din viata la varsta de 89 de ani

Ion Ariesanu, unul dintre cei mai importanti prozatori ai Banatului, s-a stins din viata la varta de 89 de ani. Fost redactor la ziarul Drapelul rosu si, mai apoi, redactor-sef al revistei Orizont, Ion Ariesanu lasa in urma sa o opera literara impresionanta.


Nu mai putin de 15 carti de proza, care, intr-o prima faza, descind din viata provinciei banatene si ardelene, autorul fiind preocupat de dramele unor cupluri care nu-si mai pot regasi echilibrul.

Subiectele romanelor din deceniul noua pornesc de la personaje si fapte cunoscute in mediile timisorene, carora Ariesanu le urmareste evolutiile cu minutia unui chirurg.

“Ion Ariesanu scria/scrie intotdeuna de ce e nevoie: de ce e nevoie pentru a ilustra un loc, o geografie, o contuinuitate a prozei. O viata de scriitor, de jurnalist, care e legata mereu de necesitatile locului. Toate cartile lui Ion Ariesanu scrise inainte de 1989, legate de puritate, inocenta, de prelungirile paternalismului fericit (nefericit) au o unitate a gandului, sub semnul unei… „complicate „stari de fericire”. De nefericire”, este descrierea semnata de criticul Cornel Ungureanu, care concluzioneaza ca Ion Ariesanu a fost un scriitor exemplar.

“Candva, redactia noastra a fost un tot unitar pe care domnul Ariesanu a reusit sa il stranga la un loc. Astfel, a dat un sens al existentei noastre”, spunea si Lucian Bureriu la ziua maestrului, cand si-a aniversat varsta de 85 de ani.

Ion Ariesanu s-a nascut in data de 8 septembrie 1930, in orasul Ocna Mures, judetul Alba. A absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din Turda, in 1951, apoi Facultatea de Filologie din Cluj (1955). Dupa o scurta cariera didactica universitara (1955-1957) in acelasi oras, se dedica activitatii in presa, fiind redactor la „Drapelul rosu”, apoi, vreme de peste 25 de ani, redactor si redactor-sef la revista „Orizont”.

Colaboreaza cu proza si cu reportaje la „Orizont”, „Steaua”, „Familia”, „Luceafarul” si „Romania literara”. “Cand Ion Ariesanu a venit la ziar, imediat s-a simtit si, in calitate de adjunct, a ridicat calitatea ziarului, in sensul ca a dat drumul scrisului, ne-a incurajat pe cei care am venit dinspre filologie, a incurajat stilul scriitoricesc”, si-a amintit si Ion Jurca Rovina, unul dintre scriitorii importanti ai Banatului, care a fost impins inainte de Ion Ariesanu. (M.I.)

Leave a Reply