FEST-FDR2019. Spectacole exceptionale si sali arhipline la festivalul de teatru de la Timisoara. Revolutie culturala prevestita de Ada Hausvater

Ada Hausvater, managerul Teatrului National Timisoara, a deschis editia 2019 a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, duminica, 3 noiembrie, subliniind rolul fundamental al teatrului in societate, cat si asumarea de catre Teatrul National a unei responsabilitati majore si a unui loc esential in dezvoltarea comunitatii.


„Intotdeauna revolutiile sociale, revolutiile politice au fost subliniate de teatru: veti descoperi intotdeauna, in forma dramatica, in forma de spectacol, un produs al evolutiei umane. Teatrul National continua acest drum fundamental. Societatea se va dezvolta prin teatru, prin adevar”, a apreciat Ada Hausvater.

Astfel, daca primele doua zile ale FEST-FDR2019 au insemnat intalnirea cu un mare regizor, Árpád Schilling, prin intermediul incitantului spectacol Pansion Eden al teatrului croat ZKM, si premiera extrem de dinamicului spectacol al Teatrului National din Timisoara, Sunt o baba comunista.

De asemenea, exceptionala intalnire cu underground-ul in concertul Pe unde umbla copilu’ asta?, creat in urma unei noi editii a Atelierului Identitate si doua spectacole greu de uitat – Ilegitim de Adrian Sitaru si Alina Grigore, un spectacol al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si Despre tandrete de Matei Visniec, in regia lui Felix Alexa, un spectacol al Teatrului Dramaturgilor Romani, iata ca inceputul de saptamana continua sa lanseze noi provocari.

Marti, 5 noiembrie, de la ora 18, Sala Mare a Teatrului National gazduieste spectacolul 50 de secunde de Daniel Oltean, in regia lui Eugen Gyemant, o productie a Teatrului National Bucuresti. Spectacolul 50 de secunde este un thriller incitant, o investigatie lucida si tandra asupra mintii umane,  un spectacol despre labirintul surprinzator al gandurilor noastre, despre empatie, singuratate si despre punctele de sprijin pe care le cautam in altii, atunci cand in noi totul se destrama. 

Tot marti, de la ora 20, la Sala 2, Teatrul National Cluj prezinta Povesti de dragoste la prima vedere, dupa Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Parvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, in regia lui Tudor Lucanu. O suita de istorii de si despre iubire imaginate de cei cinci mari scriitori romani si recreate cu talent, nostalgie si umor de artistii de la Nationalul clujean, in regia lui Tudor Lucanu.

Ziua de 5 noiembrie se incheie la Studio „Utu Strugari” unde, de la ora 21, Teatrul Luni prezinta spectacolul Aceasta Sonia, in interpretarea Letitiei Vladescu, pe un text de Lia Bugnar, care, asa cum ne-a obisnuit, semneaza si regia spectacolului. Povestea de viata pe cat de emotionanta, pe atat de palpitanta a unei violoniste careia destinul i-a rezervat un cu totul alt traseu decat cel pentru care se pregatise.

Cea de-a patra zi a festivalului incepe in hohote de ras: Taximetristi de Bogdan Theodor Olteanu si Adrian Nicolae, un spectacol produs de Teatrul Apollo 111 din Bucuresti, inghesuie pe bancheta din spate a unui taxi o lume intreaga. Spectacolul Taximetristi, in regia lui Bogdan Theodor Olteanu, este programat miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18, in Sala Mare a Teatrului National.

Un adevarat tur de forta propune spectacolul Legaturi primejdioase  de Christopher Hampton, dupa romanul cu acelasi nume de Choderlos de Laclos, in regia lui Cristi Juncu. Spectacolul Teatrului Mic il readuce intr-un rol redutabil pe Florin Piersic jr., in aceasta poveste celebra despre manipularea emotiilor si despre politica sentimentelor. Spectacolul Legaturi primejdioase este programat tot miercuri, 6 noiembrie, de la ora 20, la Sala 2. (I.P.)

Nota: Biletele pentru spectacolele FEST-FDR se gasesc la Agentiile Teatrului National: Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, in Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com.

Leave a Reply