Invata cum sa salvezi o viata! Peste 50 de medici, paramedici si voluntari, 9 ore neintrerupte de instruire la Maratonul Resuscitarii de la Timisoara

Prima editie a Maratonului Resuscitarii din Timisoara va avea loc sambata, 16 noiembrie a.c., in ansamblul mixt Iulius Town si va fi organizata de Fundatia pentru SMURD in parteneriat cu UPU-SMURD Timisoara si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Banat” al judetului Timis.


Peste 50 de medici, paramedici, instructori formatori si voluntari, cu peste 30 de manechine de resuscitare, vor prezenta manevrele de resuscitare intr-un maraton de 9 ore fara intrerupere, exercitiu de instruire care urmareste sa aiba o amploare fara precedent in regiune.

Cursurile vor fi sustinute gratuit atat in limba romana, cat si in engleza pentru publicul strain care doreste sa invete cum poate salva o viata. Anual, in Europa, mor, in medie, peste 350.000 de oameni in urma unui stop cardiorespirator, aproximativ 80% dintre aceste cazuri avand loc la domiciliu[1].

Startul Primei editii a Maratonului Resuscitarii din Timisoara va fi dat la ora 12, in zona Intersport din Iulius Mall Timisoara, parte integrata a proiectului mixt Iulius Town.

Modulul de instruire dureaza 30 de minute si cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil si sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de catre publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare. Cursurile se adreseaza persoanelor de orice varsta, inclusiv copiilor. Modulele de instruire se vor succeda fara incetare intre orele 12 si 21. In cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe autospeciale de interventie si echipamente ale ISU Timis.

„Participand la Maratonul Resuscitarii veti avea ocazia sa invatati despre importanta vitala a actiunilor dumneavoastra in minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator si pana la sosirea echipajelor de urgenta.

Prin invatarea manevrelor de resuscitare veti putea reusi, ca in situatia nefericita in care va veti confrunta cu o persoana draga intrata in stop cardiorespirator, sa deveniti din spectatori, salvatori. Va asteptam pe 16 noiembrie, in centrul comercial Iulius Town, sa invatati cum puteti salva o viata!”, declara dr Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, sef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţa si Presedinte al Fundatiei pentru SMURD.

Maratonul Resuscitarii a fost lansat in anul 2015 si a pornit ca o initiativa a studentilor medicinisti voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Pana in prezent, in cadrul editiilor organizate in Cluj-Napoca, au fost instruite, in total, aproximativ 5.000 de persoane. In mai anul acesta, Fundatia pentru SMURD a organizat prima editie in Bucuresti, reusind instruirea a peste 1200 de oameni, urmata de o prima editie si in Constanta, in luna septembrie, in cadrul careia peste 800 de participanti au invatat cum pot salva o viata.

Potrivit Consiliului European al Resuscitarii (European Resuscitation Council), organismul care stabileste standardele de resuscitare in medicina de urgenta la nivel european, peste 50% dintre decesele survenite in urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar vietile salvate, daca cetatenii ar cunoaste manevrele de resuscitare si daca, in spatiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare.

De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare in primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator creste semnificativ sansele de supravietuire ale victimei, lipsa acestora in primele 4 – 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, aparitia leziunilor cerebrale este foarte probabila, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instaleaza moartea cerebrala.

Mai multe detalii despre eveniment aici.

*  *  *

Fundatia pentru SMURD

Este o organizatie non-guvernamentala, infiintata in anul 2006, ca persoana juridica privata, non-profit, apolitica, independenta de orice alta institutie sau persoana, romana sau straina. Fundatia sprijina dezvoltarea sistemului integrat medical si tehnic de urgenta si prim ajutor si sustine, prin toate proiectele sale, activitatea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Activitatea Fundatiei se desfasoara prin intermediul unor parteneriate durabile intre institutii abilitate precum Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Unitatea Speciala de Aviatie), Ministerul Sanatatii, administratiile publice locale si alte companii si organisme responsabile sau dornice sa se implice in acest sens. (I.P.)