O, ce veste! Primarul si viceprimarul Timisoarei, trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul vanzarii frauduloase a 207 imobile din centrul vechi al orasului

Veste extrem de proasta pentru primarul Timisoarei, Nicolae Robu, in prag de An Nou si de an electoral. Procurorii DNA l-au trimis in judecata in dosarul privind vanzarea caselor nationalizate din centrul vechi al municipiului, edilul fiind acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite in forma continuata.


Prejudiciul calculat de expertii anticoruptie este de peste 9,5 milioane de euro.

In acest dosar complex au fost trimisi in judecata nu mai putin de 9 inculpati, printre care actuali si fosti primari si viceprimari ai Timisoarei, in sarcina carora s-a retinut vanzarea frauduloasa, la preturi modice, a unui numar de 207 imobile.

Multi dintre beneficiarii acestor “cadouri” imobiliare au fost magistrati sau persoane cu functii importante in diverse institutii de stat. De altfel, una dintre explicatiile edililor de la Primaria Timisoara, consemnate in acest dosar, a vizat improprietarirea persoanelor cu functii, a specialistilor, pentru ca acestea sa ramana in orasul de pe Bega.

Astfel, alaturi de primarul Nicolae Robu, acuzat de implicare in parafarea a 2 contracte de vanzare-cumparare presupus nelegale, si de viceprimarul Dan Diaconu, responsabil pentru 1 singur contract, au mai fost trimisi in judecata Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al orasului, pentru 61 de contracte, Traian Stoia – 1 contract, Ioan Cojocari, fostul secretar al primariei municipiului Timisoara, 61 de contracte, Nicusor Miut, fostul director al Regiei Autonome URBIS Timisoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timisoara si Directiei Patrimoniu din cadrul primariei municipiului Timisoara, 199 de contracte, Martin Staia, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu si respectiv al Directiei Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse din cadrul primariei municipiului Timisoara, 2 contracte, Simona Virlea, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara, 1 contract, si Gabriela Iova, la data faptei jurist al Primariei municipiului Timisoara, 1 contract.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei noua functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara (majoritatea cu functii de conducere) si-ar fi incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, in mod nelegal, 207 de imobile ce apartin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept sa le cumpere, cauzand un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) in dauna statului.

In urma efectuarii urmaririi penale, s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz serviciu in legatura cu incheierea unui total de 207 contracte de vanzare-cumparare, fiecare contract pentru cate unui imobil ce a facut obiectul Legii nr. 112/1995.

Contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul:

In luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.

Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.

Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.

Cu toate acestea, inculpatii ar fi incheiat contracte de vanzare-cumparare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.

Functionarii din cadrul primariei Timisoara ar fi vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Prejudiciul total cauzat statului roman ca urmare a incheierii nelegale a celor 207 contracte de vanzare-cumparare ce fac obiectul actiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).

Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza, solicitand in principal restituirea bunurilor imobile in natura si restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, prin revenirea acestora in proprietatea statului si prin anularea actelor juridice produs al infractiunii. In subsidiar, in masura in care repararea prejudiciului in natura nu mai este posibila, s-a solicitat repararea prejudiciului in cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).

In vederea recuperarii prejudiciului, s-au instituit masuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timis, cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii. (I.P.)

Leave a Reply