CCIA Timis lanseaza un nou proiect cu finantare europeana! Aproape 700.000 de euro pentru cresterea competitivitatii firmelor din Regiunea Vest, prin profesionalizarea angajatilor (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de lider de proiect, Universitatea Politehnica Timisoara si S.C. Expert Consulting SRL, in calitate de parteneri, anunta inceperea  Proiectului “Resurse umane competitive pentru adaptarea la SNCDI in Regiunea Vest” (Cod proiect MySMIS: 127684), finantat prin Programul Operational Capital Uman, Axa Prioritara 3, “Locuri de munca pentru toti”.


Proiectul are o durata de 18 luni, urmand a se derula in perioada 19 decembrie 2019 – 18 iunie 2021, iar suma totala alocata pentru desfasurarea activitatilor este de 3.271.836,58 lei. Valoarea eligibila – 2.740.313,54 lei.

Din grupul tinta fac parte 326 persoane angajate, care se incadreaza in sectoarele economice/domeniile identificate conform SNC si SNCDI pentru activitati de formare profesionala (calificare/recalificare, perfectionare/specializare) si 40 de IMM-uri din Regiunea Vest.

Obiectivul general al proiectului vizeaza promovarea unei ocupari sustenabile si de calitate a fortei de munca si sprijinirea mobilitatii fortei de munca prin imbunatatirea accesului egal la invatarea pe tot parcursul vietii pentru toate grupurile de varsta intr-un cadrul formal, non-formal sau informal, asigurarea actualizarii cunostintelor si competentelor fortei de munca si promovarea unor cai de invatare flexibile, inclusiv privind orientarea profesionala si validarea competentelor dobandite, cu rezultat direct in cresterea competitivitatii economice a firmelor active din Regiunea Vest.

In stabilirea obiectivului general s-a tinut cont de concluziile analizelor ex-ante prezentate in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2014-2020 si in Stategia Guvernamentala pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, cat si de concluziile analizei nevoilor de instruire culese prin chestionarea firmelor din regiune si a angajatilor acestora.

Obiectivele specifice regasite in activitatile proiectului se refera la:

  • Imbunatatirea nivelului de cunostinte/ competente/ aptitudini aferente sectoarelor economice/ domeniilor identificate conform SNC si SNCDI pentru 326 de angajati din cadrul firmelor din Regiunea Vest;

  • Cresterea interesului intreprinderilor din Regiunea Vest care se incadreaza in sectoarele economice/ domeniile identificate conform SNC si SNCDI, prin desfasurarea unei campanii de constientizare a avantajelor acestor activitati in randul angajatilor proprii;

  • Asistarea in elaborarea si implementarea planurilor de instruire in vederea calificarii/ recalificarii, perfectionarii si specializarii angajatilor pentru minimum 40 de firme, din care 36 IMM-uri, care se incadreaza in sectoarele economice/ domeniile identificate conform SNC si SNCDI la maximum 6 luni de la finalizarea proiectului;

  • Crearea si dezvoltarea unor parteneriate durabile cu 40 de firme din Regiunea Vest, fapt ce va conduce la cresterea pe termen lung a cooperarii intre top managementul intreprinderilor si angajatii care vor participa la programele de instruire, contribuind astfel la atingerea obiectivului general al Axei Prioritare 3 – “Locuri de munca pentru toti”.

Contextul proiectului  

Cresterea ritmului introducerii noilor tehnologii si globalizarea economica si culturala  conduc la nevoia adaptarii continue a indivizilor la schimbare. In acest context, invatarea de-a lungul intregii vieti, atat in varianta formala cat si in cea informala, se constitutie intr-o practica esentiala dezvoltarii fiecarui individ in parte, permitand o reducere importanta a decalajelor existente intre cerintele pietei muncii si oferta existenta pe piata muncii, in termeni de cunostinte si abilitati ca urmare a diferentei de ritm intre cerintele agajatorilor si modificarile/aprobarile de curricula.

Efectul pozitiv, pe termen lung, urmarit prin atingerea obiectivelor proiectului, consta in crearea unei mase critice in populatia angajata din Regiunea Vest calificata, perfectionata si specializata care sa asigure in perioada post implementare un climat concurential potrivit obiectivelor de dezvoltare regionala asumate si o preocupare reala pentru dezvoltarea personala, identificare de mijloace de eficientizare a activitatii si atitudine pozitiva fata de munca. (I.P.)

Nota: Informatii suplimentare la tel: 0732-185.285, e-mail: office@cciat.ro, Daiana Mirela Buzatu (foto 2) – Manager de proiect.

Leave a Reply