Muzicienii de la Filarmonica Banatul care s-au intors din China, avertizati ca vor raspunde penal daca infecteaza pe cineva cu virusul ucigas. “Vor sa musamalizeze problema!”, acuza liderul de sindicat

Muzicienii de la Filarmonica Banatul Timisoara care s-au intors din China, in 22 ianuarie 2020, unde au fost intr-un turneu de 40 de zile – sustinand doua concerte chiar si in Wuhan, orasul considerat focarul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV, cunoscut și sub denumirea de coronavirus Wuhan -, sunt monitorizati strict de Directia de Sanatate Publica Timis, care a anuntat ca, in acest moment, nu exista vreo suspiciune de infectie care poate deveni mortala.


Purtatorul de cuvant al DSP Timis, Diana Bubatu, a dezvaluit ca, in ceea ce priveste starea de sanatate a instrumentistilor care au fost in China, medicii verifica situatia lor, zilnic, insa, probabil, ca o masura de precautie, doar prin telefon.

Sunt contactati telefonic pentru a se verifica starea lor de sanatate, daca prezinta simptome specifice sau au intervenit schimbari. Pana in prezent nu exista suspiciuni de pneumonie coronavirus la niciuna dintre persoanele din acest grup de 26 de persoane.

DSP Timis a recomandat izolarea lor la domiciliu pe o perioada de 14 zile. Ei trebuie sa se prezinte la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes in cazul aparitiei febrei sau a altor simptome. De asemenea s-au luat masuri de dezinfectie in cadrul filarmonicii.  Oricum ei sunt monitorizati de medicii DSP”, a spus Diana Bubatu.

Dorel Iuga, presedintele sindicatului din cadrul Filarmonicii Banatul Timisoara, spune ca masurile de control si izolare au fost luate prea tarziu, abia a doua zi, in 23 ianuarie. In data de 22 ianuarie, instrumentistii au venit in filarmonica si s-au imbratisat si s-au pupat cu colegii de bun venit. Directorul institutiei, Coriolan Garboni, a fost cel care a decis sa-i trimita pe artisti acasa si sa-si faca analizele.

La noi nu ar fi semnale ca ar fi colegi bolnavi, problema se pune cum reactioneaza conducerea la aceasta problema. Unii colegi si-au platit analizele din buzunarele lor. Eu cred ca vor sa musamalizeze problema. Totul s-a reactionat prea tarziu.

Omenii ajunsesera deja in filarmonica dupa ce au sosit din China, pana cand am fost anuntati sa nu vina in contact cu alti colegi. Era deja tarziu. Noi am citit din presa ce va decide conducerea pentru noi. Intrebam din dreapta in stanga. Ce facem? Nimeni nu stia nimic. Le-am aratat ce scrie in ziar la conducere. Abia a doua zi am fost anuntati. Trebuia in ziua in care a venit grupul din China.  A doua zi conducerea filarmonicii au pus acel afis, dar a fost prea tarziu!”, a spus Dorel Iuga.

In atentionarea din 23 ianuarie 2020 semnata de directorul Ioan Garboni si de seful Birou Resurse Umane, grupul de instrumentisti este atentionat sa stea acasa, din data de 23 ianuarie, in 2 februarie, inclusiv.

”In cazul aparitiei simptomelor de febra, tuse sau dificultati de respiratie, potrivit recomandarilor DSP Timis, aveti obligatia de a va prezenta de urgenta la un consult de specialitate de boli infectioase. Este obligatorie evitarea contactului cu alte persoane, pentru a se evita transmiterea imbolnavirii”, se arata in atentionarea din 23 ianuarie 2020 semnata de Garboni.

Specialistii DSP Timis sustin ca monitorizeaza zilnic situatia din cadrul unitatilor spitalicesti si raporteaza tot ceea ce se intampla Centrului National de Supraveghere si Control Boli Transmisibile. (I.P.)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply