Dosarul camatarilor din Timisoara, cu un prejudiciu de peste 2 milioane de euro, clasat de procurorii DIICOT. Printre suspectii care au scapat basma curata, si interlopul Sorin Udrea

Mai multe persoane care au luat imprumuturi de la camatari si s-au trezit fara case au contestat in instanta solutia de clasare pronuntata de DIICOT Timisoara, intr-un dosar complex, in care au fost cercetati zeci de suspecti.


In ciuda probelor mai mult decat evidente, cu fosti proprietari care platesc chirie pentru a locui, in continuare, in casele lor, ajunse la camatari, procurorul Mihai Sandor a decis ca tranzactiile s-au derulat cat se poate de corect si a clasat dosarul.

Solutia de netrimitere in judecata a fost confirmata si de procurorul-sef Alex Florenta, astfel ca ultima speranta a pagubitilor a ramas Tribunalul Timis.

Judecatoarea Anca Pavel va trebui sa hotarasca daca plangerile pagubitilor Radulescu Simona, Capraru Nicolae, Stelea Marcela, Stelea Eugenia, Stef Monica, Horvath Eniko si Sustra Cristian sunt intemeiate si daca trimite dosarul inapoi la DIICOT Timisoara sau daca, intr-adevar, nu exista probe pentru trimiterea camatarilor in judecata.

Printre suspectii cercetati de procurorul Mihai Sandor si care, odata cu clasarea dosarului, au scapat de toate acuzatiile se afla interlopul Sorin Udrea si sotia lui, Gabriela Udrea (foto 3), Mihai Cadere si Maria Cadere, Rudi Sama (fost Carpaci) si Diana Sama, Carmen Stan, Florin Andras si Speranta Andras, Marius Bunoiu, Ana Andreica, Catalina Gabor, Cristinel Uscatu, Rozica Maris, Gloria Bancheru (fosta Olga Simionescu), Gabi Safta, Aurelian Pocovnicu, Popa Costea Marsilia Simona, Tamara Vlad, Geza Kalapati, Gabriel Iasenski, Adrian Cocoana (foto 2) si altii.

In total, 23 de persoane, care au fost audiate de procurorul Mihai Sandor in dosarul de camatarie, inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu de peste 2 milioane de euro. Cei 23 au fost retinuti, in iulie 2014, in urma a 33 de perchezitii efectuate de Politia de Frontiera, cu sprijinul DIPI, insa nu “beneficiat” de masuri preventive.

“Din materialul probatoriu administrat in dosar rezulta suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2006, mai multe persoane din municipiul Timisoara s-au constituit intr-un grup infractional organizat care, prin utilizarea de documente false si manopere dolosive, au indus in eroare mai multe persoane, determinandu-le sa incheie contracte de imprumut cu garantii imobiliare.

Fata de membrii gruparii exista suspiciunea rezonabila ca au obtinut castiguri de bani prin oferirea de imprumuturi cu dobanzi ridicate. Veniturile astfel obtinute nu au fost declarate la organele fiscale pentru impunere, iar dobanzile ridicate practicate au fost disimulate in clauzele contractelor.

Pentru a determina persoanele sa imprumute sume de bani, acestea au fost ademenite sa incheie acte cu clauze contractuale facile, urmate pe parcursul derularii conventiilor de schimbari si inaspriri ale termenilor contractuali (prin marirea dobanzilor, scurtarea termenelor de restituire, solicitarea si instituirea unor garantii imobiliare suplimentare, aparitia unor persoane necunoscute initial ca fiind titularii sumelor de bani, care aveau propriile pretentii financiare etc)“, a comunicat, la vremea respectiva, Politia de Frontiera Timis.

Vom reveni cu amanunte explozive din acest dosar, dar pana atunci sa amintim faptul ca, o alta grupare de camatari care a actionat in Timisoara, cea formata din membrii clanului Martinescu, a fost trimisa in judecata de DIICOT Timisoara, inca din februarie 2019.

Activitatea infractionala de camatarie s-a derulat intre anii 2010 – 2017, iar imprumuturile ajungeau si la 500.000 de euro. Unele dintre victimele care au ramas fara case au acceptat sa stea in chirie in fostele proprietati și sa plateasca celor din clanul Martinescu sume care au ajuns și la 15.000 euro. (Vlad Enciu)

Leave a Reply