ALERTA. Noi restrictii anuntate in Romania, pentru limitarea infectiilor cu coronavirus! Activitatile cu peste 100 de persoane, interzise

Secretarul de stat Raed Arafat si secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Nelu Tataru, au anuntat, miercuri dimineata, la finalul sedintei de la sediul Ministerului de Interne, ca au fost stabilite noi restrictii pentru a limita raspandirea infectiilor cu coronavirus in Romania.


Conform unei hotarari adoptate, astazi, in Romania se interzic, pana pe 31 martie, activitatile culturale, religioase, stiintifice si de divertisment cu peste 100 de persone.

De asemenea, timp de sase luni, este interzis exportul medicamentelor de preventie si tratare a coronavirusului. Amenda pentru nerespectarea masurilor de preventie, cuantumul a 4.000 de euro.

Iata lista restrictiilor anuntate de secretarul de stat Raed Arafat: 

  • Suspendarea temporara pentru 6 luni a distributiei medicamentelor de preventie si tratare a COVID-19, in afara teritoriului Romaniei. Lista va fi stabilita de Ministerul Sanatatii;
  • Recomandarea decalarii inclusiv pentru angajatorii privati care au peste 99 de angajati a programului de lucru pentru personalul care se deplaseaza cu transportul in comun de maine, in Bucuresti si municipiile de judet. O parte sa inceapa la ora 8, altii la 9, altii la 10. Plecare sa fie la fel decalata, sa se plece la 3 ore diferite. Va ajuta la reducerea aglomerarii transportului public.
  • Pentru institutiile publice decalarea programului e obligatorie in perioada 12-31 martie. Institutiile care nu pot, vor gasi solutii alternative.
  • Restrictionarea activitatilor culturale, stiintifice, religioase si de divertisment, in spatii inchise pana la 100 de persoane, pana la 31 martie.
  • Masura interzicerii adunarilor cu peste 100 de persoane nu se aplica centrelor comerciale, hipermarketurilor, mall-urilor, dar se aplica cinematografelor din mall-uri, care nu au voie peste 100 de persoane, ci sub 100 de bilete.
  • Teatre, sali de cinema, toate peste 100 de persoane. La biserici, 100 maxim in interior, in rest daca pot sta oamenii afara, in curte, sa asculte slujba, e ok.
  • Sistarea activitatilor cu public pentru muzee, pana in 31 martie.
  • Suspendarea curusurile in invatamantul superior pana la 31 martie. S-a ridicat problema caminelor. O parte din studenti, care nu lucreaza, sa plece acasa. Dar am lasat la mana univeristatilor masurile.

La nevoie structurile de Politie si Jandarmerie asigura masurile necesare, inculsiv escorta pentru cei care transporta bolnavi sau suspecti de coronavirus.

La MAI a fost constituita o celula de criza cu privire la situatia de la frontiere, iar in punctele vamale a fost suplimentat numarul de medici si s-au evaluat epidemiologic toti romanii veniti in tara.

S-au organizat convoaie de maximum 10 autoturisme catre judetele de domiciliu care au fost preluate de prefecturi. Autoritatile se asteapta la un nou aflux de romani din strainatate, din noi zone in care s-a extins raspandirea virusului.

In Romania, in acest moment, sunt inregistrate 31 de persoane confirmate pozitiv cu cornavirus si 752 de cazuri sunt in carantina.

Politia de Frontiera urmareste toate cursele cu escala, nu pot fi ascunse punctele de plecare – si pe cale rutiera si aviatica. Au fost tentative de a ne induce in eroare cu privire la zona de provenienta. Ei pun in risc parintii si bunicii. (V.E.)

Leave a Reply