Industria ospitalitatii din Timis, la pamant! “Activitatea comerciala a scazut cu 80-90% in decurs de cateva zile”, anunta patronatul HORETIM

Organizatia patronala HORETIM s-a intalnit, ieri, 14.03.2020,  pentru discutarea situatiei grave existente in industria ospitalitatii din Timis. Toate companiile din aceasta industrie au fost afectate masiv de aceasta criza legata de Coronavirus (COVID-19).


“Activitatea comerciala a scazut brusc cu pana la 80-90% in decurs de cateva zile si estimam continuarea acestei crize pentru cateva luni. Criza nu este numai a noastra, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfa, vanzatori cash and carry, producatori locali de alimente, vinuri, bauturi racoritoare, servicii, delivery.

Pe langa aceasta implicare in lant, blocarea activitatii noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor nationale, chiriilor si altor obligatii, va declansa un somaj masiv, intr-o situatie cu totul exceptionala”, transmite Corina Macri (foto 2), din partea Asociatiei Patronale HORETIM.

Pentru a sustine angajatii, pentru a putea trece peste aceasta perioada, membrii asociatiei solicita, in regim de urgenta, sprijinul autoritatilor centrale si locale. Se propun masuri concrete de implicare a statului roman pentru protejarea contribuabililor, dupa modelul brevetat de guvernele din celelalte tari europene aflate in situatii similare.

Acestea au anuntat deja programe de sprijin si preluare a poverii acestei crize de pe umerii companiilor. “Este foarte important ca inainte de alte prioritati, cea mai mare prioritate sa fie sustinerea si sprijinirea companiilor cu capital romanesc, grav afectate de actuala situatie.

Companiile din industria ospitalitatii autohtone nu au o capitalizare suficienta pentru a rezista in aceste luni de criza si in lunile care vor urma pentru revenirea la normalitate”, mai spune Corina Macri.

Pentru deblocarea crizei de lichiditati, in concordanta cu ceilalti reprezentanti din industria ospitalitatii din Romania, se propune un set de masuri:

  • Datoriile statului catre companii sa fie platite urgent ( TVA fara control prealabil, accize dupa caz, concedii medicale, plata de urgenta a facturilor pe care statul le are de achitat catre operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat in ultima perioada);
  • Platile companiilor catre autoritatile centrale si locale ( aferente obligatiilor fiscale scadente la final de luna martie ) sa fie cel putin amanate pentru mai multe luni;
  • Credite guvernamentale garantate de stat si la conditii financiare preferentiale pana la limita corespunzatoare de doua ori suma platita de companie anul precedent pentru impozite locale si centrale;
  • Masuri pentru amanarea ratelor catre banci si/ sau societati de leasing fara consecinte pentru companii;
  • Masuri care sa impiedice/ ingreuneze intrarea in insolventa in urmatoarele 3 luni deoarece s-ar crea imediat blocaje si mai mari.

De asemenea, Codul Muncii este necesar a fi flexibilizat, existand doua masuri care sa intre in vigoare imediat:

  • Somaj tehnic cu plata indemnizatiei de catre statul roman si/sau
  • Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de catre companie (intre 30% si 50%) in conditiile scutirii de contributii salariale si impozit pe venit a acestei parti. In plus statul sa vina cu completarea diferentei, in asa fel incat angajatii sa aiba cat mai putin de suferit. (G.G.)

Leave a Reply