Marcel Samanta, unul dintre ultimii scriitori din presa timisoreana, a decis sa-si puna reportofonul in cui. “Pun punct activitatii mele de jurnalist!”

Pandemia de coronavirus nu iarta nici presa timisoreana. Marcel Samanta, unul dintre veteranii ziaristicii banatene, care are in palmares titluri scriitoricesti si premii din breasla jurnalistilor, a decis sa parasesca corabia celor care, in aceasta perioada de criza pandemica, raman pe baricade pentru a informa cititorii.


Dupa 26 de ani pe care i-a petrecut alaturi de colegii din redactia cotidianului Renasterea banateana, Marcel Samanta si-a luat un ramas bun de la colegii de redactie, modest, neasteptat, printr-un mesaj trimis online, “de drag pentru viata de jurnalist”, cum se mentioneaza in Renasterea banateana, in articolul de bun ramas dedicat plecarii sale.

Pentru ca, o perioada, la inceputul anilor care au marcat jurnalismul romanesc, ne-am intersectat pasii profesiei cu Marcel Samanta, in redactia celui mai important cotidian banatean, am considerat ca este normal si colegial sa publicam articolul de despartire profesionala transmis de jurnalistul scriitor, care, inspirat de unul dintre mesajele tonice plecate de la Timisoara, este convins ca povestea merge mai departe…

„Dragi colegi,

Astazi ar fi trebuit sa fi fost invitații mei de la ora 13, in sala de sedințe a redacției, la un pahar de sampanie si o felie de tort cu ciocolata. Dar n-a fost sa fie… Dupa mai bine de 26 de ani pe care i-am petrecut alaturi de cei mai mulți dintre voi, pun punct activitații mele de jurnalist, care a debutat in anul 1970.

Impreuna ne-am petrecut o treime din timpul dat de Dumnezeu in fiecare zi de lucru, uneori si sarbatorile, am gândit la fel ori ne-am contrazis colegial, straduindu-ne astfel sa ne facem utili prin mesajele pe care le-am transmis semenilor nostri, care ne-au apreciat ori, dimpotriva, ne-au injurat.

Cu bune si rele, am parcurs o cariera profesionala care a avut doza sa de rutina, dar si mult neprevazut. Daca e sa trag linie, trebuie sa spun ca nu imi sta in caracter sa parasesc corabia la greu, dar orice activitate are un inceput si un sfârsit. De aceea sunt convins ca veți face in continuare mai bine ceea ce am facut eu pâna acum.

Acest mesaj nu este unul de desparțire, ci unul de mulțumire adresat fiecaruia dintre voi. Va mulțumesc pentru faptul ca de la fiecare am avut ceva de invațat, pentru amintirile frumoase, pentru prietenie si colegialitate. Sa aruncam la cos derizoriul si supararile câte or fi fost, sa pastram tot ce a ramas frumos si de neuitat.

Ati constituit cel mai bun colectiv in care am avut onoarea sa lucrez, iar acest lucru e o garanție ca <<Renasterea banațeana>> isi va scrie povestea mai departe, surprinzand fidel clipele, inainte ca ele sa devina istorie.

Mi-as fi dorit ca iesirea mea la pensie sa nu se fi intamplat pe acest fundal de apocalipsa, dar cum pericolul nevazut a devenit o realitate de cosmar, va doresc sa treceți cu bine peste incercarea pe care traversam, pentru a privi increzatori alte rasarituri si apusuri de soare, curcubeul care, cu siguranța, ca se va ivi iarasi pe cer, ca un triumf al vieții. Sanatate tuturor! Doamne ajuta!”.

Sanatate, Marcel Samanta, si din partea Impact Press si fie ca muza creatiei literare sa nu te paraseasca, nici macar temporar, in anii ce vin… (G.I.)

 

Leave a Reply