PREMIERA! Baroul Timis implementeaza sistemul de videoconferinta, prin care avocatul va pleda din fata calculatorului, fara sa mai fie nevoit sa mearga in sala de judecata

Baroul Timis incearca sa gaseasca solutii pentru protejarea avocatilor de Covid-19, in aceasta perioada dificila, in care orice prezenta in sala de judecata ii pooate expune la riscul contaminarii, chiar daca autoritatile au anuntat ca virusul nu a patruns in aresturile politiei sau in inchisori.


Decanul Sergiu Stanila ne-a anuntat ca, de ieri, a inceput testele unui sistem de videoconferinta pe care Baroul Timis intentioneaza sa-l implementeze, intr-o autentica premiera nationala, in care mai sunt cuprinse doar doua instante din Bucuresti.

Implementam la Timis sistemul de videoconferinta, prin care avocatul sa pledeze din fata calculatorului, fara sa mai vina in sala. Avem acordul unor judecatori de la toate instantele, am cumparat tablete conectate la internet, licenta la ZOOM. Maine si poimaine facem niste teste si apoi pornim.

Tribunalul Bucuresti va face la fel, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut o procedura similara, luni, cu o serie de recursuri in interesul legii, insa acestea sunt nepublice, deci nu au avocat. Doar judecatorii au intrat prin videoconferinta. Doar atat, pana acum, la nivel national”, ne-a declarat Sergiu Stanila, membru in Comisia Permanenta a Uniunii Nationala a Barourilor din Romania.

Daca tinem cont de calitatea sa oficiala la varful avocaturii din Romania, este posibil ca, daca acest experiment de criza va fi functional la Timisoara, sa-l adopte si celelalte barouri din tara. (G.I.)

 

Leave a Reply