Judecatorii Tribunalului Timis au respins liberarea conditionata a unui detinut din Penitenciarul Timisoara, motivand ca acesta “nu a frecventat orele de instruire pentru clasa I”

O decizie pronuntata, anul trecut, de Tribunalul Timis a starnit apetitul pentru invatatura in randul detinutilor fara carte din Penitenciarul Timisoara, care s-au inghesuit sa se inscrie la programele scolare organizate dupa gratii.


Este vorba despre respingerea unei cereri de liberare conditionata, sub motivatia ca detinutul nu a frecventat orele de instruire pentru clasa I, desi era analfabet si fara calificare profesionala.

Decizia judecatorilor de la Tribunalul Timis a avut o greutate mare in comportamentul persoanelor custodiate, cu cat a fost vorba despre admiterea contestatiei formulate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, dupa ce Judecatoria Timisoara a admis cererea de liberare conditionata a condamnatului.

In cantarirea conditiilor ce trebuiau indeplinite de detinut, inainte de pronuntarea Deciziei penale nr. 463/27 mai 2019, instanta de judecata a pus in balanta, pe de-o parte, faptul ca persoana a beneficiat de mai multe recompense pentru buna conduita, ca a luat parte la programe cu caracter preponderant religios, respectiv participari la liturghii religioase si la concursuri tematice de scurta durata, insa, pe de alta parte, aceasta a refuzat sa participe la programele scolare si nu a frecventat orele de instruire pentru clasa I, cu toate ca situatia sa educationala era precara, fiind analfabet si fara calificare profesionala.

“Intrucat condamnatul are antecedente de o gravitate ridicata, Tribunalul Timis considera ca persoana sanctionata disciplinar nu a dovedit pe deplin faptul ca a inteles sa respecte regulile de disciplina, neputand fi reintegrat in societate, motiv pentru care solicitarea de liberare conditionata a condamndatului se impune a fi respinsa ca neintemeiata”, se mentioneaza in decizia care a starnit pasiunea pentru manualele scolare a detinutilor din Penitenciarul Timisoara. (G.I.)

Leave a Reply