VIDEO. Guvernul reporneste economia si pune la bataie 15 miliarde de lei, cel mai mare program de garantii din istoria Romaniei. Site-ul pe care se depun cererile a inregistrat 150 de aplicatii pe secunda si s-a blocat

Astazi, la ora 10, a demarata cel mai mare program de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii din istoria Romaniei, prin care Guvernul vrea sa reporneasca economia, grav afectata de criza Covid-19. Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri pune la bataie nu mai putin de 15 miliarde de lei, adica peste 3 miliarde de euro.


“IMM-urile din Romania au, incepind de astazi, acces la credite garantate cu pana la 90% pentru investitii si capital de lucru.

Astfel, statul porneste al treilea program important dupa programul privind somajul tehnic si cel care faciliteaza amanarea ratelor la banca.

Cu acest program intram in etapa de repornire a economiei. IMM Invest nu are nicio conditionalitate. Programul se adeseaza tuturor companiilor mici si mijlocii din Romania, nu doar celor care au fost afectate de criza cauzata de pandemia de COVID-19. Este un program care va putea fi accesat pe tot parcursul anului, cu implicatii pe termen lung”, spune ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

El precizeaza ca programul IMM Invest alaturi de programul care se finalizeaza prin Eximbank pentru companiile mari reprezinta cele doua masuri pe care statul le-a luat pentru repornirea economiei.

In cazul programul IMM Invest plafonul de garantare este de 15 miliarde de lei, iar creditele sunt garantate cu pana la 90% in functie de destinatie.

“Calculele noastre arata ca avem un grad de multiplicare de minimum 75 miliarde de lei in economie si, in prima faza, direct, vor fi sustinute aproximativ 6.000 de locuri de munca”, adauga ministrul Finantelor Publice.

Pana acum, suma pe care statul putea sa o acorde companiilor prin astfel de programe aprobate de catre Comisa Europeana ajungea la maximum 200.000 de euro pe companie, iar acum facilitatea ajunge pana la 800.000 de euro pentru fiecare companie.

“Este o diferenta enorma. Vom merge cu acest program pe tot parcursul anului, nu doar pe perioada starii de urgenta, iar daca va fi nevoie vom suplimenta acest plafon, in functie de evolutia din perioada urmatoare”, mai spune Florin Citu.

La putin timp de la deschiderea programului, platforma www.imminvest.ro, unde IMM-urile se pot inscrie intreprinzatorii pentru a accesa credite garantate de stat cu dobanzi preferentiale subventionate, s-a blocat, fiind inregistrate peste 150 de aplicatii pe secunda.

Ministrul Finantelor Florin Citu a pus caderea site-ului www.imminvest.ro pe seama unui atac comis de hateri, conform unei postari pe Facebook.

„Probabil, aceleasi personaje care arunca cu noroi in tot ceea ce face guvernul, au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu si nici romanii onesti, care au acum nevoie de aceste resurse, nu ne asteptam la o asemenea ticalosie. Nicio problema. Continuam. Mergem inainte. Aflam cine este in spatele acestui atac si ii voi prezenta public. De un lucru va asigur pe toti. Pe perioada cat site-ul nu functioneaza nu se inregistreaza nimeni in acest program. Nu permit nicio smecherie”, a scris Citu. (G.G.)

Leave a Reply