Amenzile Covid-19 ar putea fi anulate in instanta! “S-a exagerat, s-a sarit calul: sunt mult prea mari, raportat la castigul populatiei”, spune fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean

Amenzile date in baza ordonantelor militare ar putea fi anulate, sustine fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.


Acest lucru ar fi posibil daca Curtea Constitutionala a Romaniei ar da dreptate Avocatului Poporului, care a formulat o exceptie de neconstitutionalitate referitor la prevederi din doua OUG privind regimul starii de urgenta.

Argumentul ce poate da castig de cauza Avocatului Poporului: exigentele statului de drept impun ca garantiile juridice ale drepturilor prevazute de Constitutie in beneficiul cetatenilor sa fie utilizate potrivit scopului pentru care au fost instituite.

“S-a exagerat, este specific romanesc, s-a sarit calul. Sunt mult prea mari amenzile raportat la castigul populatiei, nu cred ca populatia va putea sa le plateasca. De unde bani, mai ales in perioada de criza!

Pe o parte, statul le da bani oamenilor ca sa poata supravietui, prin somaj tehnic, pe de alta, le da amenzi de nu se pot incadra in niciun fel sa le plateasca. Probabil ca de data asta CCR va fi de acord cu Avocatul Poporului si atunci ma intreb cine va mai plati aceste amenzi”, a spus Zegrean la Digi24.

Practic, fostul sef al CCR a explicat ca, “daca prevederile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstitutionale, toate amenzile care se aplica vor fi anulate, pentru ca vor fi date in baza unei legi declarate neconstitutionale”.

Augustin Zegrean a mai mentionat ca, pentru ca acest lucru sa se intample, “cine primeste amenzi va trebui sa le conteste in justitie, daca crede ca nu au fost corect aplicate”. Potrivit unei estimari privind cunatumului amenzilor aplicate de la inceputul crizei Covid-19, ar fi vorba despre circa 100 milioane de euro. (V.E.)

2 thoughts on “Amenzile Covid-19 ar putea fi anulate in instanta! “S-a exagerat, s-a sarit calul: sunt mult prea mari, raportat la castigul populatiei”, spune fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean

Leave a Reply