Sedinte de judecata, si prin videoconferinta! Conducerea Tribunalului Timis anunta ca avocatii si ceilalti reprezentanti ai partilor din cauzele nonpenale nu mai trebuie sa fie prezenti in sala de judecata

Presedinta Tribunalului Timis a decis ca, in contextul pandemiei Covid-19 si a riscului de infectie la care sunt expusi participantii la administrarea actului de justitie, sedintele de judecata in materie nonpenala sa se desfasoare si prin videoconferinta.


Atat la Tribunalul Timis, cat si la instantele aflate in aria teritoriala de competenta.

Potrivit unui comunicat primit la redactie, sedintele de judecata se vor desfasura prin videoconferinta doar pe durata starii de urgenta, nu au caracter confidential si presedintele completului de judecata apreciaza ca aceasta modalitate este necesara si posibila.

In prealabil, persoanele fizice, juridice si institutiile publice trebuie sa-si exprime acordul pentru videoconferinta, daca dispun de mijloace tehnice si de cunostintele necesare pentru realizarea conexiunii online.

In acest scop, odata cu acordul desfasurarii sedintei de judecata prin videoconferinta, se va comunica instantei un numar de telefon valid, precum si o adresa de email a reprezentantului legal sau conventional al partii implicate in proces. Grefierul de sedinta ii va contacta pe reprezentantii justitiabilului, verifica acordul acestora pentru videoconferinta si solicita un ID de contact.

“La deschiderea videoconferintei, se ia din nou acordul partilor si li se pune in vedere sa nu se efectueze inregistrari paralele ale sedintei, in caz contrar urmand a fi contactate organele de conducere ale profesiei”, se mentioneaza in comunicatul semnat de presedinta Tribunalului Timis, judecatoarea Adriana Stoicescu.

Toate inscrisurile vor fi transmise instantei in format electronic, sub rezerva discutarii probelor in sedinta publica. Inscrisurile vor fi comunicate si partilor adverse, tot in format electronic.

“In situatia in care instanta de judecata incuviinteaza proba cu interogatoriu sau martori, se va fixa termen de judecata in fata instantei, pentru administrarea nemijlocita a acestor probe, cu respectarea normelor de protectie speciala”, este ultima precizare din comunicatul de presa, care mai estompeaza din entuziasmul cu care avocatii asteptau acest acord din partea Tribunalului Timis. (G.I.)

Leave a Reply