Un monument regal din Timis, salvat de “Covid-Verde” si redat comunitatii! Glorieta de Gradina, fost pavilion al castelului din Banloc unde a locuit Regina Elisabeta, poate fi admirata din nou

Unul dintre monumentele incarcate de istorie din Timis, care face parte fostul domeniu regal din localitatea Banloc, a fost scos la lumina dintre gunoaie si vegetatia abundenta care-l acoperea, fiind redat comunitatii.


Sambata dimineata, primarul Lucian Trifonescu a dat alarma edilitara si mai multi localnici s-au mobilizat pentru a elibera Glorieta de Gradina, un fost pavilion-belvedere care, in urma cu 100 de ani, intregea ansamblul arhitectonic al castelului regal din Banloc.

“Ne-am format comandoul, ne-am inarmat pentru astfel de situatii si am pornit o lupta crancena si strategica cu inversunatul COVID-VERDE. Am atacat, atat frontal, pe flancuri, chiar si din spatele fontului, am fost nemilosi si, intru-un final, COVIDUL a fost rapus”, a scris pe Facebook, in termeni pandemici, Cornel Strizu, unul dintre banlogenii inimosi care au participat la aceasta operatiune.

In final, Glorieta de Gradina sau “Cinci picioare”, cum ii mai spun localnicii, a fost readusa la viata si troneaza, din nou, la intrarea in localitate.

Construita in jurul anului 1914, Glorieta de Gradina era un pavilion-belvedere, compus din cinci coloane cu capitel doric, unite intre ele de arcade frante. Intre aceste arcade, cinci busturi lucrate in piatra alba completau monumentul ridicat pe o colina prevazuta cu 7 sau 8 trepte.

Busturile au fost date de jos de soldatii sarbi in perioada ocupatiei de dupa Primul Razboi Mondial, in prezent fiind disparute.

Un monument identic cu acesta insa, decora parcul castelului din localitatea Sremska Kamenica, Serbia. Din acesta din urma, pana in anii 1993-1998 se mai pastrasera trei coloane si trei busturi.

De remarcat ca, in momentul in care a recuperat monumentul de la proprietarii care au achizitionat o ferma pe teritoriul careia se afla si Glorieta, primarul Lucian Trifonescu si-a anuntat intentia de a pune in valoare acest simbol regal al localitatii, prin consolidare si refacere, fie din resurse proprii, fie din atragerea de fonduri europene. Asadar, sambata, s-a derulat doar prima etapa a restaurarii la care s-a angajat edilul penelist al localitatii…

“Sunteti minunati, dragii mei! Toti iubim Banlocul nostru drag, cu istorie mare adunata de veacuri. Cu oameni capabili sa pastreze si sa transmita peste ani frumusetea incarcata de istorie. Multumim domnului primar Lucian Trifonescu, un edil gospodar, nascut in aceste locuri, pastrand, in continuare, tainele istoriei”, este mesajul Ceciliei Colcea, unul dintre zecile de mesaje de felicitare pentru reusita primei etape din salvarea si reabilitarea Glorietei. (Eva Theodorescu)

Sursa foto: Facebook – Cornel Strizu

Leave a Reply