Masca de protectie si termoscanarea, OBLIGATORII, de astazi! VEZI cine nu este obligat sa poarte masca si in ce conditii

Ordinul ministrului Sanatatii privind obligativitatea purtarii mastii si controlul temperaturii a fost publicat, vineri, in Monitorul Oficial.


Astfel, incepand de azi, cei care nu poarta masca in locurile si conditiile prevazute de noile reglementari pot fi sanctionati cu amenda de pana la 2500 de lei.

In document apar cateva modificari fata de varianta originala: elevii sunt obligati sa poarte masca, iar obiectele de cult care intra in contact cu persoane  trebuie sterilizate dupa fiecare utilizare.

Potrivit ordinului comun, sunt exceptati de la obligativitatea purtarii mastii copiii care nu au implinit 5 ani, persoanele singure in birou, cele cu probleme de respiratie, cele care desfasoara activitati fizice intense sau au conditii de munca solicitante, prezentatorii TV si invitatii, cu conditia sa stea la o distanta de cel putin 3 metri. 

Acelasi document prevede ca pe durata starii de alerta se instituie ”obligativitatea institutiior publice, operatorilor economici si profesionilstilor de a organiza activitatea astfel incat sa se asigure la intrarea in sediu efectuarea triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor”.

Un alt punct stabileste procedurile privind una dintre cele mai contestate proceduri, triajul epidemiologic prin TERMOSCANARE.

Potrivit documentului, aceasta se face cu un termometru noncontact, iar temperatura nu trebuie sa depaseasca 37,3 grade Celsius, plus sau minus marja de eroare a dispozitivului. Daca temperatura este mai mare, se va face o noua masurare dupa 2-5 minute. Daca temperatura este in continuare peste 37,3 grade Celsius asociata si cu simptome respiratorii, persoana respectiva este trimisa la medicul de familie, care decide daca este vorna de suspiciune de COVID-19.

Ordinul publicat vineri in Monitorul Oficial a adugat inca o conditie in cazul vorbitorilor in public. Astfel, acelstia pot renunta la masca daca se afla la o distanta mai mare de trei metri de auditoriu (asa cum era si in varianta initiala),  dar in public nu trebuie sa fie mai mult de 18 persoane.

O alta modificare fata de forma initiala este eliminarea exceptiei privind purtatul mastii de catre elevi si studenti.

In varianta initiala, accesoriul nu era necesar daca se respecta distantarea de 3 metri. In varianta din MO, aceasta excpetie nu mai apare. (G.G.)

 

Leave a Reply