Pastrati DISTANTA culturala fata de impostori! Reprezentantii industriei creative din Timisoara denunta prezenta afaceristilor si a oamenilor politici in Asociatia TM2021

Finala concursului de acuzatii publice dintre presedintele Consiliului Director al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, Horatiu Rada, si Simona Neumann, directorul executiv al asociatiei, va avea loc, maine, la sedinta Consiliului Director, unde se vor transa anumite probleme stringente ale Asociatiei TM2021, una dintre acestea fiind si secretul care invaluie salariul lunar incasat de Simona Neumann.


O fi 10.000 de euro, cum se vorbeste in partea underground, lucrativa, a asociatiei, sau doar 7.000 de euro, cum se zvoneste pe culoarele Primariei Timisoara, cel mai important “sponsor” cu bani publici al asociatiei care a invrajbit tagma culturala timisoreana.

In contextul in care discutiiile care vor avea loc, maine, la sedinta Consiliului Director, intereseaza industria creativa a Timisoarei, reprezentantii acestui sector cultural au propus ca aceasta intalnire sa poata fi urmarita de toti cei interesati, pe Facebook sau pe Youtube. Sau pe alte canale online de socializare in direct.

In acest context, Razvan Munteanu, presedintele Asociatiei Culturale Embargo, a redactat o scrisoare deschisa catre autoritatile orasului, un Apel pentru salvarea TM2021. Iata acest comunicat, prezentat integral, asa cum ne-a sosit la redactie:

“A fi sau a nu fi Capitala Culturala Europeana?

Stimati colegi din industriile creative si din sectorul cultural, ong-isti, artisti, circari, baroni culturali, freelanceri, performeri, animatori urbani, trupe, experti, prestatori, punk-isti, folk-isti sau hipsteri culturali, va invitam pe toti consumatorii de arta la un exercitiu de distantare culturala fata de Asociatia Timisoara, Capitala Culturala Europeana 2021. Va propunem o discutie constructiva, miercuri 10 iunie 2020, orele 17, la Bastionul Maria Theresia, langa sediul ATCCE2021.

Mobilizarea sectorului cultural din Timisoara are ca scop redactarea unui apel public, care va fi adresat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, presedintelui comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar si guvernului si parlamentului. Ne dorim sa salvam ce a mai ramas din acest proiect, atat de important pentru noi si pentru orasul de pe Bega.

Dupa nenumarate probleme aparute in ultimii ani, primaria Timisoarei, in loc sa-si asume responsabilitatea pentru starea in care a ajuns proiectul, ne anunta senin ca urmeaza sa se implice personal domnul primar. Asta ca si cum primaria ar fi fost plecata intr-o calatorie de afaceri de la nominalizarea din 2016 si nu a luat parte la toate deciziile, intelegerile si aranjamentele de culise.

TM2021 tinde accelerat spre soarta tragica a unui alt proiect asumat de primarie, echipa Poli Timisoara, o legenda a orasului, care a fost ingropata definitiv in ultimii ani. Primaria, dar si alti impostori culturali din boardul ATMCCE2021, au aratat de ce sunt capabili.

In timp ce sectorul cultural independent a fost ignorat, s-au risipit milioane pentru proiecte fara impact, calatorii fara efect in managementul cultural al orasului, comunicari defectuoase, strategii si actiuni culturale pentru cativa, fara call-uri de proiect, criterii de departajare sau egalitate de sanse.

In ultimii 4 ani, comitetul director nu au fost capabil sa formeze o echipa stabila, competenta si credibila. Azi, sunt mai multi oameni politici si din mediul de afaceri in AsociatiaTM2021 decat artisti, profesionisti sau reprezentanti ai sectorului cultural.

Noi am fost ignorati, exclusi, jigniti, mintiti, neplatiti, prostiti, alungati, dezbinati, amenintati si tinuti departe de-o poveste scrisa si de noi, care ar fi trebuit sa ne apartina si noua, orasului si mai ales comunitatii. Fiecare dintre noi purtam o parte din responsabilitate.

Discutia trebuie sa fie despre principii, conflicte de interese, egalitate de sanse si nu despre o persoana sau alta. Nu dorim sa luam locul nimanui, dar ne dorim mai mult pentru Timisoara si stim ca o parte importanta dintre actualii decidenti ai acestui proiect trebuie sa plece pentru ca el sa poata sa functioneze sau sa fie reconstruit.

Daca lasam politicul si clientela pe care o deserveste sa decida viitorul nostru cultural, episodul TM2021 va fi cel mai rusinos moment din istoria moderna a orasului Timisoara.

Va asteptam pe toti cu instrumente, recuzita, sloganuri si ganduri bune. Va rugam sa pastrati distanta culturala!”. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply