Filiala Timis a CECCAR va sarbatori Ziua Nationala a Contabilului Roman in spatiul virtual, printr-un eveniment adaptat la tehnologia online

Filiala Timis a Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) va marca implinirea a 99 de la infiintarea organismului profesional ce reprezinta si gestioneaza profesia contabila in Romania, luni, 13 iulie, incepand cu ora 16, printr-un eveniment online adaptat, de aceasta data, situatiei socio-sanitare atipice generate de pandemia SARS-CoV-2.


La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al Romaniei a aprobat, prin decret regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizati si Experti Contabili in Romania, textul fiind contrasemnat si de Grigore Trancu-Iasi, in calitate de ministru al muncii, un promotor si sustinator al acestei initiative legislative.

Prin aprobarea acestei legi, Romania a devenit membra a clubului select de tari in care profesia contabila era reglementata la acea vreme: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Italia. Legea a fost publicata apoi in Monitorul Oficial nr. 80 din 15 iulie 1921.

Sub titlul “O victorie a contabililor din Romania”, revista „Le Commerce” din Paris scria, la acele vremuri: „Dupa mai bine de 40 de ani de munca covarsitoare, camerile de comert si chiar cativa parlamentari cer reglementarea profesiunei de expert-contabil. Pana acum, nimic nu s-a facut in Franta; in celelalte tari, ca Anglia, Italia, Germania, exista societati de contabili oficial recunoscute si profesiunea de expert-contabil este reglementata. La randul sau, Romania vine, printr-o lege din 13 iulie trecut, si creeaza Corpul Contabililor Autorizati si Expertilor Contabili”.

Anul 2020 a adus in atentie, din nou, importanta profesiei contabile pentru mediul economic si, in general, pentru societate. Contabilul, pregatit pentru viitor, este subiectul care va aduce in discutie lectiile invatate in perioada de criza, aceptand invitatia organizatorilor, profesor univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, vicepresedintele Camerei Deputatilor, prefectul judetului Timis, doamna Liliana Onet, presedintele Consiliului Judetean Timis, domnul Calin Dobra, senatorul Eugen Dogariu, secretar Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului, deputatul Iulius Marian Firczak, membru in Comisia Buget Finante, Camera Deputatilor, dr. Voichita Lazureanu, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, Csaba Nasz, magistrat, Curtea de Apel Timisoara, Florin Popovici, director, Camera de Conturi Timis, Adrian Bodo, director, Directia Fiscala a Municipiului Timisoara, Marcel Miclau, director executiv, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis, Bogdan Buzuriu, sef birou, Biroul de educatie financiara, muzeu si comunicare, Banca Nationala a Romaniei, Sucursala regionala Timis si Cristian Tepeneu, director Banca Transilvania, Sucursala Timis.

Puternic conectat, prin membrii sai, la mediul socio-economic si pozitionat in dezideratul „Stiinta, Independenta, Moralitate”, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania reprezinta un pilon de rezistenta pentru societate si tara.

“Constienti de rolul pe care il au in economia tarii, profesionistii contabili, membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania s-au aflat si sunt in primele linii ale implementarii masurilor economice speciale din aceasta perioada, dovedind, inca o data, ca reprezentam o forta puternica in sutinerea demersurilor guvernamentale.

Suntem cu fata spre viitor! Perioada pandemica nu a facut altceva decat sa accentueze ritmul evolutiilor, iar profesionistii contabili sunt pregatiti sa faca fata atat schimbarilor de paradigma, dar si nevoiti sa adopte rapid tehnologiile disruptive si sa-si gestioneze comportamentele, toate menite sa contribuie la progresul economic si social al tarii noastre. Independenti, onesti si morali, profesionistii contabili vor trebui sa accentueze componenta furnizarii expertizei profesionale spre a valorifica noile oportunitati ale mediul economic, dar trebuie sa ne alaturam si autoritatilor statului spre o gestionare adecvata a politicilor macroeconomice.

Colegilor mei, membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, din suflet, le doresc un sincer La multi ani! La toti de fata si viitori, sanatate!”, este mesajul prof. univ. dr. Bunget Ovidiu Constantin, presedintele CECCAR Timis. (R.G.)

Leave a Reply