A recunoscut ca i-a predat Elenei Udrea o spaga de 3,8 milioane de dolari, provenita de la “baietii destepti” din energie! Mogulul de presa Radu Budeanu s-a inteles cu procurorii DNA si scapa din dosarul Hidroelectrica cu doar 2 ani de inchisoare

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sesizarea Tribunalului Bucuresti cu acordul de recunoastere a vinovatiei semnat de inculpatul Radu Budeanu, in dosarul Hidroelectrica, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la cumparare de influenta.


Astfel, patronul trustului de presa din care fac parte publicatiile Cancan, Prosport si Gandul, a recunoscut ca in 2011 i-ar fi transmis Elenei Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului de la acea data, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5 milioane de dolari, pentru ca aceasta sa-si exercite influenta in vederea mentinerii contractelor incheiate de firmele private cu compania de stat Hidroelectrica.

Ulterior, in perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, Radu Budeanu ar fi predat printr-un intermediar fostului ministru suma de 3,8 milioane de dolari, pusa la dispozitie de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, patronul firmei Energy Holding.

Pentru ca si-a recunoscut vinovatia, Radu Budeanu va scapa cu o pedeapsa de 2 ani inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani.

Procurorii DNA l-au pus pe Radu Budeanu sub control judiciar pe cautiune (2 milioane de lei), in 2015, in dosarul ”baietilor destepti” de la Hidroelectrica, unde a fost acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, si spalare de bani.

Procurorii DNA il acuzau la acel moment pe Budeanu ca ar fi intermediat mita data de Bogdan Buzaianu catre Elena Udrea, pentru ca aceasta sa determine conducerea Hidroelectrica sa continue contractele defavorabile cu Energy Holding.

DNA a comunicat, in martie 2019, ca a clasat dosarul Hidroelectrica in care erau investigati directorii companiei de stat care au semnat contractele privind retehnologizarea Portilor de fier si in care erau vizati omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat cel mai mare baiat destept din Energie si fostul ministru PSD al Industriilor din Guvernul Nastase, Dan Ioan Popescu zis si DIP.

Buzaianu a fost principalul beneficiar al contractelor considerate paguboase pentru Hidroelectrica. Numai compania reprezentata de el, Energy Holding, a avut un contract de 1 miliard de dolari cu compania de stat. Valoarea reprezenta 1 la suta din PIB-ul Romaniei din 2004, atunci cand a fost incheiat contractul. Ministrul Industriilor in Guvernul Nastase era Dan Ioan Popescu, nasul de cununie al lui Buzaianu.

Solutia de clasare s-a dat in iulie anul trecut, dar nimeni nu a stiut. Procurorii dau vina pe decizia CCR care a dezincriminat abuzul in serviciu prin incalcarea de legislatie secundara. (V.E.)

Leave a Reply