Dosar penal pentru ucidere din culpa, dupa decesul femeii gravide din Arad, pozitiva Covid-19, care a fost transferata la un spital din Timisoara. “Intamplare oripilanta si de neacceptat!”

Politistii aradeni s-au autosesizat in cazul femeii gravide, infectata cu Covid-19, care a murit dupa transferul de la Arad la un spital din Timisoara, si fac cercetari pentru ucidere din culpa. Deocamdata, cercetarile se efectueaza in rem, cu privire la fapta, nefiind pus sub acuzare niciun cadru medical.


Femeia a decedat, ieri dupa-amiaza, dupa ce a intrat in stop cardio-respirator in timpul transferului de la spitalul din Arad la Timisoara.

Seful Directiei de Sanatate Publica Arad, Horea Timis, declarase ca femeia avea 39 de ani si era gravida in 28 de saptamani. Ea fusese internata pe sectia ATI din cadrul fostului spital municipal din Arad, care apartine acum de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad. Dupa ce starea de sanatate s-a agravat, pe fondul infectiei cu noul coronavirus, medicii au decis sa o transfere la Timisoara.

“In drum spre Spitalul Judetean Timisoara, pacienta a intrat in stop cardio-respirator. A fost resuscitata, intubata si resuscitata din nou la Unitatea de Primiri Urgente din Timisoara, unde a decedat”, a declarat Timis.

Trei anchete sunt in derulare, una interna, inceputa de conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, una a responsabililor DSP Arad, iar alta este efectuata de DSP Timis. Vineri dimineata, 15 cadre medicale au fost audiate.

DSP Arad a anuntat ca va sesiza si Colegiul Medicilor cu privire la acest caz.

Conform datelor preliminare din ancheta DSP Arad, pacienta gravida avea unele comorbiditati, precum diabet zaharat cu dependenta de insulina, hipertensiune arteriala si obezitate de gradul II.

Intr-un mesaj postat, astazi, pe Facebook, managerul Spitalului Judetean din Timisoara, Raul Patrascu (foto 2), considera ca acesta este un caz absolut halucinant, oripilant si de neacceptat.

„O tanara de 38 de ani, insarcinata in 28 de saptamani, pozitiva Covid-19, transferata de la Spitalul Judetean Arad catre Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infectioase, inca nu stim care, a facut un stop cardio-respirator in Ambulanta si, deci, a fost redirectionata catre UPU Judetean pentru ca este cel mai performant din regiune.

Din pacate, pacienta a suferit inca trei stopuri cardio-respiratorii in UPU, iar ultima data nu a mai putut fi salvata. Atat ea, cat si fatul au decedat. De ce este halucinant cazul?

Pentru ca din informatiile noastre pacienta a ajuns la Spitalul Judetean Arad, initial, asimptomatica, fiind depistata pozitiv in urma unui contact cu o alta persoana pozitiva.

Nu a fost transferata la Maternitatea Covid-19 din judetul Arad, ci a fost tinuta la Spitalul Judetean Arad, initial, in Sectia de Chirurgie pentru ca acolo exista zona rosie, cu consult ginecologic fara probleme.

Atunci cand pacienta a inceput sa se decompenseze a fost transferata pe sectia ATI a aceluiasi spital, unde nu ar mai fi fost urmarita corespunzator.

Din informatiile noastre a fost <<descoperita>> in aceasta dimineata la raportul de garda de catre un epidemiolog din cadrul DSP Arad, caruia i s-a transmis ca acest caz ii depaseste. Acest lucru este halucinant avand in vedere ca pacienta ar fi avut o saturatie de oxigen de 70%, mult sub limita obligativitatii intubarii, fiind deci un caz clasic de ATI.

Fiindca pacienta nu avea probleme ginecologice, daca ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe sectia ATI, pentru ca exact acolo se face managementul unui caz care se agraveaza.

O simpla intubare facuta la timp ar fi ajutat la salvarea a doua vieti omenesti, dintre care a unui fat. Astfel de intamplari sunt oripilante si de neacceptat!”, a scris, pe Facebook, Raul Patrascu. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply