ANCHETA. Avocatura clandestina in instantele din Timis! Un avocat suspendat din profesie in 2018, tolerat de judectori sa-si apere clientii la bara. Conducerea UNBR nu raspunde la provocari

Nici nu s-au stins ecourile scandalului starnit de o avocata din Timis, care a tras un semnal de alarma vizavi de existenta unui barou, in cadrul UNBR, unde infractorii din sistemul judiciar sunt primiti cu bratele deschise, ca ne-a si sosit la redactie un exemplu concret in acest sens.


Este vorba despre un cunoscut avocat din Timisoara – care, la un moment dat, a fost aparatorul RATT si al fostului director, Ioan Goia, in dosarul sponsorizarilor ilegale in valoare de 102.000 de lei -, acceptat de judecatori sa-si apere clientii la bara, desi acesta este suspendat din profesie inca din 1.10.2018.

Acest avocat tolerat de magistrati in salile de judecata, cu o bunavointa aflata la limita complicitatii, este nimeni altul decat Tepes Daniel Cosmin, din Baroul Mehedinti, care continua sa angajeaza procese la instantele din Timis, isi completeaza imputerniciri avocatiale, desi reglementarile legale stipuleaza ca aceasta practica reprezinta infractiunea de exercitarea fara drept a unei profesii, pedepsita cu inchisoare de la trei luni la 1 an sau cu amenda.

Una dintre cele mai recente aparitii la bara ale avocatului Cosmin Tepes a fost consemnata, in 5 iunie 2020, la Judecatoria Lugoj, unde aparatorul clandestin l-a reprezentat in instanta pe paratul Laichici Nicolae Ciprian, intr-un dosar care a are ca obiect “obligatia de a face”.

In incheierea de sedinta apare si mentiunea ca, pentru parat, Tepes Daniel Cosmin a depus imputernicire avocatiala, un document care poate fi socotit un fals, atata timp cat avocatul in discutie este suspendat din profesie. De mentionat si pasivitatea complice a presedintei completului de judecata, Carmella Rozalia Cordos, care nu a verificat daca avocatul apare pe tabloul Baroului Mehedinti si daca are dreptul sa profeseze.

Mai mult, in cazul in care Cosmin Tepes nu-si declara veniturile din avocatura “la negru”, se poate lua in discutie si infractiunea de evaziune fiscala.

“Fac parte din comisia de disciplina a Baroului Timis si, in aceasta calitate, l-am abordat pe domnul Tepes, pentru a-i atrage atentia ca nu are voie sa apara in instante, sa angajeze cauze, atata vreme cat este suspendat din profesie, si ca face concurenta neloiala colegilor mei.

Mi-a raspuns foarte arogant, ca este membru al Baroului Mehedinti, si ca nu avem nicio autoritate asupra sa. Ca aceasta este meseria lui si ca nimeni nu-l poate impiedica sa si-o exercite. I-am sunat si pe sefii Baroului Mehedinti, le-am expus aceasta situatie, iar raspunsul lor m-a uimit: nu au ce sa-i faca, este pe cont propriu. Nu stiu daca vorbim despre infractiunea de exercitarea fara drept a unei profesii, domnul Tepes fiind membru al unui barou, insa suspendat din profesie”, ne-a dezvaluit Miruna Dacu, din Baroul Timis.

Mai familiarizat cu latura penala a Dreptului, avocatul Florin Kovacs spune ca ne aflam in fata unui caz tipic de exercitare a unei profesii fara drept. A unei posibile infractiuni cu caracter continuat…

“Nu pot sa cred ca domnul Cosmin Tepes se preteaza la asa ceva. Il cunosc pe domnul Tepes, stiu ca este un profesionist, iar decizia sa de a continua sa apara in salile de judecata, desi este suspendat din profesie, se afla sub auspiciile legii penale. Putem face o paralela cu un sofer profesionist, care ramane fara carnet. Mai poate urca la volan sa conduca? Nu mai poate, decat daca accepta riscul unui dosar penal. Asa si domnul Tepes… Este suspendat din profesie, deci ceea ce face, acum, in salile de judecata, se numeste avocatura ilegala sau clandestina”, ne-a explicat Florin Kovacs.

Aceasta anomalie din sistemul judiciar, prezenta avocatilor suspendati din profesie in salile de judecata, se pare ca are si “binecuvantarea” conducerii UNBR, in conditiile in care atat presedintele Traian Briciu, cat si vicepresedintele Daniel Fenechiu au refuzat sa ne raspunda la telefon sau la mesajele prin care le-am solicitat un punct de vedere.

Nici decanul Baroului Mehedinti, Danut Alexandru Rolea, nu a dorit sa discute despre aceasta problema. Cu atat mai putin avocatul Cosmin Tepes, care a sperat ca nu vom scrie, sa-i bulversam clientela, atata vreme cat nu vom avea si o declaratie din partea sa.

Dupa o asteptare a aproape o saptamana, am considerat ca subiectul trebuie adus in atentia opiniei publice, chiar si in conditiile unui silencio stampa din partea subiectului principal si a responsabililor profesionali din sistem.

Sa mai spunem ca, in 2015, Judecatoria Timisoara a autorizat monitorizare activitatii avocatului Tepes Daniel Cosmin, din Baroul Mehedinti – atat video, audio, dar si prin fotografier-, intr-un dosar de cumparare de influenta… (G.I.)

Leave a Reply