ADVERTORIAL. Eugen Manole, candidat CL Ghiroda: Nemultumirea este conditia de baza a progresului (P)

– Domnule Eugen Manole, ati intrat recent in politica, intrebarea este, cine sunteti?


– Va multumesc pentru invitatia de a ma prezenta, cat, mai ales, pentru faptul ca am oportunitatea de a-mi prezenta strategia edilitara pentru viitorii patru ani, daca electoratul va avea incredere in mine si ma va vota.

Cine sunt? Pai, as incepe cu locul nasterii, unde am copilarit, ce scoala am urmat, dar asta ar insemna sa intru in tiparele omului politic si nu-mi doresc asta. Ceea ce imi doresc este sa-i determin pe consatenii mei sa inteleaga ca sunt genul de om care detesta autosuficienta, care detesta ipocrizia si, nu in ultimul rand, care nu cauta scuze, ci doar solutii.

De-a lungul timpului am ocupat mai multe functii executive in middle si top management-ul mai multor companii multinationale, iar, din 2014, am dubla rezidenta, romana si germana.

Ce am invatat in ultimii 15 ani, in multinationale? Am invatat si am inteles ca disciplina in munca e data de sistemele armonizate de proceduri, proceduri care te ajuta sa gestionezi toate resursele si sa optimizezi procesele, astfel incat nimic sa nu mai fie haotic sau la voia intamplarii!

– Cum ati luat decizia de a va implica sau, mai exact, ce v-a determinat sa va implicati in activitatile administrative ale comunei Ghiroda, tinand cont ca sunteti mutat, relativ, recent din Timisoara? Un timisorean get-beget, care a decis sa se mute la sat… 

– O sa va raspund printr-o intrebare: Vreti sa stiti ce m-a determinat sa candidez, inafara de ciolan?

– Cu siguranta, asta doar daca a exista si un alt motiv.

– O sa „dau din casa“, sper sa nu se cenzureze, noi doi ne cunoastem de peste 25 de ani, pe la mijlocul anilor ’90 am fost colegi in mass-media, impreuna cu Cosmin Dumitru, un alt candidat la CL Ghiroda, si ne raportam la aceleasi valori morale, dar, ca sa fiu si mai explicit, trebuie sa va spun povestea din spatele deciziei.

Asadar, atunci cand am hotarat sa parasesc Timisoara in favoarea unei localitati periurbane, prima optiune a fost Dumbravita, localitate ajunsa la niste standarde de secol XXI, dar, am vazut o dezvoltare artificiala, facuta haotic, drept pentru care am renuntat.

A doua optiune a fost Ghiroda. Ttrebuie sa va spun ca, in momentul in care am inceput cautarile aici, am avut acel sentiment de apartenenta, nu stiu de ce, e un fapt, nu sunt doar cuvinte goale. Ba, mai mult, m-am bucurat ca exista o oarecare “virginitate” a locului, ceea ce m-a facut sa ma gandesc in perspectiva si sa-mi dau seama ca, daca lucrurile vor fi corect facute de la inceput, atunci, Ghiroda are toate sansele sa depaseasca atat Dumbravita, cat si Girocul.

Consecinta va fi una de ordin financiar. Intreaga valoare a comunitatii va creste, iar, pentru mine personal, achizitionarea unei case reprezinta o investitie si, ca orice investitie, iti doresti sa-i creasca valoarea. Pe scurt, m-am implicat pentru ca-mi doresc progres!

– Ce le spunem alegatorilor? Ce promiteti ca veti face pentru Ghiroda si Giarmata Vii?

– In primul rand, nu i-as numi alegatori pe concitadinii care, duminica, imi vor acorda votul. Asta este una dintre metehnele politicianului incremenit in timp. Eu ii consider parteneri intr-o asociere si prin asta inteleg sa le reprezint interesele. Ce le promit? Cu siguranta, nu le promit 2 kile de zahar si unul de ulei, nici ca voi construi aqualand-uri si baze sportive de sute de milioane de euro sau ca le voi angaja neamurile pe la ADP si nu mai stiu pe unde!

Ceea ce pot sa le GARANTEZ este ca voi muta intreg aparatul administrative intr-un “acvariu”. Lasand metaforele de-o parte, voi exercita o presiune constanta asupra primarului si a primariei pentru o transparenta totala asupra modului in care sunt gestionate toate resursele comunei si, totodata, voi cere consultarea permanenta cu cetatenii.

Ca si deziderat, cu sprijinul consiliului local, vreu sa infiintam, in cadrul primariei, doua departamente: un department care sa se ocupe, exclusiv, cu accesarea fondurilor europene, iar acest departament se va putea autofinanta din proiectele scrise si implementarea lor si, un alt department, care va desfasura o activitate  de lobby in relatia cu toti parlamentarii si europarlamentarii de Timis. Acesta din urma vine ca o solutie la o problema pe care am identificat-o de-a lungul timpului si anume ca majoritatea primarilor se plang ca nu au sustinere la Guvern – doar atunci cand partidul din care face parte este la guvernare  – in derularea proiectelor majore. Si, aici, m-as referi la intarzierea cu care vin banii de la Guvern. Din pacate, asta este o realitate pe care n-o spune nimeni cu subiect si predicat, toata lumea se plange, dar nimeni nu cauta solutii.

Totodata, vad oportuna implementarea unui QM (Quality Management), care sa vina in sprijinul administratiei locale prin implementarea procedurilor interne din cadrul primariei, cat si prin masurarea gradului de indeplinire al sarcinilor tuturor angajatilor. Cu aceasta dorinta, sigur ca o sa-i sperii pe toti cei care vin la lucru ca sa aiba de unde sa plece si au ajuns, acolo unde sunt, pe niste criterii indoielnice…

– In incheiere, o intrebare, cumva, ridicata ca o minge la fileu: ce veti face daca nu veti accede in Consiliul Local Ghiroda?

– Faina, asta! Nu-i foarte complicat: voi ramane activ in a critica derapajele administratiei, la fel cum am facut-o in perioada in care am fost jurnalist, pentru ca, nu-i asa?, conditia de baza a progresului este nemultumirea, dar imi voi schimba radical modul de abordare actual.

Astazi sunt doar un “latrau” pe canalele de socializare, insa, dupa 27 septembrie, voi trece la un alt nivel: voi solicita pe Legea 544 toate informatiile legate de investitii, licitatii, cesionari etc, care au un iz neortodox si voi fi cel mai negru cosmar pentru cei care vor dori sa se tina de matrapazlacuri financiare.

Daca va fi nevoie, voi sesiza, personal, autoritatile statului, atunci cand va fi cazul! Ca o precizare suplimentara, in momentul de fata derulez un parteneriat, pro bono, cu doi avocati din Timisoara, care-mi vor fi consilieri in demersurile viitoare.

In incheiere doresc sa le urez mult success tuturor candidatilor si sa-i rog pe concetateni sa vina sa voteze pentru o buna-credinta si o transparenta totala in administratia comunei Ghiroda. (I.P.)

Leave a Reply